20 грудня 2016, 10:49

Випічка

10 рецептів казково смачних пасок

Великодні паски — обов’язковий атрибут святкування Великодня в православних сім’ях. Їх роблять навіть частіше, ніж сирну паску. Наші 10 рецептів допоможуть Вам вибрати найкращий рецепт і спекти дивовижно смачний і красивий паска.

А щоб результат Вас ніколи не розчаровував, не забудьте ознайомитися з цими рекомендаціями.

1. Паска з родзинками і цукатами

Інгредієнти:

  • 1 кг пшеничного борошна вищого сорту,
  • 1,5 склянки молока,
  • 6 яєць,
  • 300 г вершкового масла або маргарину,
  • 1,5—2 склянки цукру,
  • 40-50 г дріжджів,
  • 3/4 чайної ложки солі,
  • 1 склянку родзинок,
  • 50 г цукатів,
  • 2 столової ложки мигдалю,
  • 1/2 пакетика ваніліну або 5-6 подрібнених зерен кардамону.

Приготування:

  • У теплому молоці розвести дріжджі, додати половину борошна. Ретельно розмішати опару, накрити і поставити в тепле місце.
  • Коли обсяг її збільшиться вдвічі, покласти сіль, розтерті з цукром і ваніліном 5 яєчних жовтків, вершкове масло і перемішати, а потім додати збиті в піну яєчні білки і решту борошна.
  • Тісто накрити серветкою і поставити в тепле місце.
  • Коли воно підніметься і збільшиться в об’ємі в 2 рази, додати родзинки, нарізані кубиками цукати, очищений від шкірки і дрібно нарубаний мигдаль, добре перемішати.
  • Потім розкласти тісто у форми (до 1/2 висоти), накрити і поставити в тепле місце.
    Коли тісто підніметься на 3/4 висоти форми, змастити верх збитим жовтком і поставити в духовку на 50-60 хв.
  • Після охолодження паска покрити глазур’ю і прикрасити цукатами, ягодами з варення, шоколадними фігурками і т. п.
  • 2. Паска звичайна

    Інгредієнти:

    • 1 кг борошна,
    • 1,75 склянки молока,
    • 50 г дріжджів,
    • 10 яєчних жовтків,
    • 1/2 склянки цукру,
    • 1 склянка вершкового масла,
    • сіль.

    Приготування:

  • Приготувати опару з 1/2 кг борошна, теплого молока і дріжджів, розмішати і дати піднятися.
  • Потім додати яєчні жовтки, розтерті до білого кольору з цукром, розтоплене масло, сіль, решту борошна і місити тісто до тих пір, поки воно не буде відставати від рук.
  • Дати тісту ще раз піднятися, вибити його лопаткою і викласти у форми.
  • Коли тісто підніметься до країв форм, поставити їх в нагріту духовку.
  • 3. Паска з родзинками

    Інгредієнти:

    • 6 склянок борошна,
    • 200 г вершкового масла,
    • 1 склянка цукру,
    • 1,5 склянки молока,
    • 5 яєць,
    • 50 г дріжджів,
    • 200 г родзинок,
    • сіль.

    Приготування:

  • Вершкове масло розтопити, влити гаряче молоко, додати цукор, сіль, перемішати і дати охолонути до 30-35°С.
  • Потім всипати муку, влити піднялися дріжджі, знову ретельно перемішати і поставити в тепле місце для бродіння.
  • Коли тісто підніметься, додати яєчні жовтки, збиті в стійку піну білки, родзинки, вимісити і викласти його у форму, заповнивши її до половини.
  • Коли тісто підніметься врівень з краями форми, випекти паску в духовці при 180°С.
  • 4. Паска мигдальний

    Інгредієнти:

    • 1 кг борошна,
    • 2 склянки молока,
    • 50 г дріжджів,
    • 5 яєць,
    • 1,5 склянки цукру,
    • 300 г вершкового масла,
    • 250 г мигдалю,
    • 1/2 лимона,
    • 1/2 склянки родзинок,
    • сіль.

    Приготування:

  • Закип’ятити молоко і остудити до 30-35°С. В невеликій кількості молока розвести дріжджі, додавши 1 столову ложку цукру. В молоко всипати борошно, додати піднялися дріжджі, перемішати, накрити серветкою і поставити в тепле місце для бродіння.
  • Мигдаль обшпарити, очистити від шкірки, тонко порізати або подрібнити і просушити.
  • Коли тісто підніметься, додати збиті з цукром яєчні жовтки (один залишити для змазування), розтоплене вершкове масло, натерту цедру лимона, 200 г подрібненого мигдалю, родзинки, сіль, в останню чергу ввести збиті в стійку піну білки і вимісити тісто.
  • Викласти його у форму, дати підійти, змастити жовтком і посипати мигдалем.
  • Випікати паску в духовці при 180°С.
  • 5. Паска безопарний

    Інгредієнти:

    Для тіста:

    • 1 кг борошна,
    • 1,5 склянки води,
    • 50 г дріжджів,
    • 2 яйця,
    • 125 г вершкового масла,
    • 1/2 склянки цукру,
    • 100 г родзинок,
    • жменя цукатів,
    • кардамон,
    • кориця,
    • сіль.

    Для глазурі:

    • 1 яйце,
    • 2-3 ст. ложки молока.

    Приготування:

  • Замісити з вечора круте тісто з борошна, теплої води, дріжджів, яєць, вершкового масла, цукру, солі, родзинки, дрібно нарізаних кубиками цукатів, товченого кардамону і кориці.
  • Накрити рушником і залишити до ранку підніматися.
  • Потім викласти тісто на стіл, знову добре вимісити, розділити на дві частини, викласти у змащені маслом невисокі форми.
  • Коли тісто підніметься досить (поверхня покриється суцільними бульбашками), змастити розтертим з молоком, яйцем і випікати близько 50 хв.
  • Крім родзинок, в тісто паски можна вводити цукати, бажано різних кольорів, або нарізані невеликими шматочками сухофрукти (курага, фініки, чорнослив і ін)
    Тісто можна підфарбувати шафраном або розтертими в тонкий порошок сушеними ягодами.
  • Можна додати в тісто дрібно мелені горіхи.
  • 6. Паска з ромом або коньяком

    Інгредієнти:

    Для тіста:

    • 800 г борошна,
    • 35 г дріжджів,
    • 1 1/4 склянки молока,
    • 280 г вершкового масла,
    • 5 яєць,
    • 350 г цукрового піску,
    • 1/2 чайної ложки солі,
    • 25 г рому або коньяку,
    • 120 г родзинок,
    • 40 г цукатів,
    • лимонна або апельсинова цедра.

    Для глазурі і прикраси:

    • 250 р цукрового піску або цукрової пудри,
    • 3 яйця,
    • кольорова кокосова стружка або спеціальна посипання для пасок.

    Приготування:

  • Із зазначених інгредієнтів приготувати дріжджове тісто опарним способом. В нього додати промитий і висушений на рушник родзинки, цукати, цедру і ще раз все акуратно перемішати.
  • Тісто розкласти по формах.
  • Сформовані паски витримати для вистоювання протягом 10— 15 хвилин в теплому місці, змастити збитим яйцем і тільки після цього помістити в розігріту духову шафу.
  • Випікати протягом 45-50 хвилин при температурі 180-190°С.
  • Готові, охолоджені паски покрити глазур’ю і прикрасити.
  • Глазур: цукор або цукрову пудру розчинити у воді, поставити ємність з сиропом на вогонь і варити до загустіння.
  • 7. Паска «Царська»

    Інгредієнти:

    • 1,2 кг борошна,
    • 3 склянки вершків,
    • 50 г дріжджів,
    • 200 г вершкового масла,
    • 1 склянка цукру,
    • 15 яєчних жовтків,
    • 10 зерен кардамону,
    • 1 мускатний горіх,
    • 2 ст. ложки мигдалю,
    • по 100 г цукатів і родзинок.

    Приготування:

  • З 1 склянки вершків, дріжджів і половини борошна замісити густу опару.
  • Коли опара підніметься, додати розтерті з вершковим маслом і цукром яєчні жовтки, борошно, вершки, товчений кардамон, тертий мускатний горіх, нашатковану мигдаль, дрібно нарізані цукати і родзинки.
  • Тісто добре вибити і залишити підніматися на 1,5—2 години.
  • Потім знову вимісити, покласти в невеликі форми, заповнивши їх до половини.
  • Дати тісту піднятися до 3/4 висоти форми і поставити випікати в духовку.
  • 8. Паска на вершках

    Інгредієнти:

    Для тіста:

    • 5 склянок борошна,
    • 50 г дріжджів,
    • 1,5 склянки вершків,
    • 250 г вершкового масла,
    • 1 склянка цукру,
    • 8 яєчних жовтків,
    • по 1/2 склянки родзинок, горіхів і цукатів,
    • 1 чайна ложка солі,
    • ванілін.

    Для глазурі:

    • яєчний білок,
    • 1 склянка цукрової пудри,
    • 1/2 ч. ложки лимонного соку.

    Приготування:

  • Опара: в підігрітих вершках розвести дріжджі, додати половину борошна і поставити в тепле місце.
  • Розтерти з цукром яєчні жовтки, додати розм’якшене вершкове масло і знову розтерти масу білого кольору.
  • Коли опара підійде, додати в неї жовтки з цукром і маслом, всипати борошно, сіль і ванілін, замісити тісто, додати родзинки, нарізані цукати, горіхи і перемішати.
  • Поставити тісто в тепле місце, поки воно не збільшиться в об’ємі вдвічі, після чого знову вимісити і дати підійти.
  • Готове тісто викласти у форму з високими стінками на 1/3 їх висоти і поставити в тепле місце для вистоювання на 1 годину.
  • Випікати паску в духовці при 200-220°С 60-70 хв.
  • Готову паску обережно вийняти з форми і, коли охолоне, змастити зверху тонким шаром глазурі.
  • Для приготування глазурі збити яєчний білок, невеликими порціями всипаючи цукрову пудру, додати сік лимона і розтерти до білого.
  • При бажанні можна зробити кольорову глазур, додавши какао-порошок, шоколад або проціджений журавлинний сік.
  • 9. Паска домашній

    Інгредієнти:

    • 1 кг борошна,
    • 50 г дріжджів,
    • 1 склянку молока,
    • 10 яєчних жовтків,
    • 3 яєчних білка,
    • 1 склянка цукру,
    • 200 г вершкового масла,
    • 100 г родзинок,
    • 1 столова ложка коньяку,
    • 1 столова ложка цукатів,
    • 3 ч. ложки лимонної цедри (або 1 чайна ложка меленого кардамону),
    • 1/2 чайної ложки тертого мускатного горіха,
    • 1 чайна ложка шафрановою настоянки,
    • 3-4 чайних ложки ванільного цукру,
    • сіль.

    Приготування:

  • Розвести дріжджі у 1/2 склянки теплого молока, всипати 100 г борошна, розмішати і залишити на 15-20 хв.
  • В 1/2 склянки киплячого молока заварити 100 г борошна і швидко розмішати дерев’яною лопаткою до отримання еластичної маси. З’єднати обидві суміші, накрити і поставити для підйому на 1 годину в тепле місце.
  • Яєчні жовтки, цукор і сіль розтерти в однорідну масу і збити добіла.
  • Половину цієї маси вилити в опару, додати 250 г борошна, замісити тісто і дати йому підійти, потім влити другу половину яєчної маси, додати 500 г борошна і місити тісто до тих пір, поки воно не буде відставати від рук.
  • У готове тісто влити невеликими порціями розтоплене вершкове масло, вимісити його, додати прянощі, коньяк і дати знову підійти. Після цього притиснути тісто до початкового об’єму, додати 2/3 родзинок і цукатів, попередньо обвалявши їх у борошні, і дати ще раз підійти.
  • Заповнити тестом дві форми до половини обсягу.
  • Коли воно підніметься, посипати зверху рештою родзинками і випекти в духовці.
  • 10. Паска «Сільський»

    Інгредієнти:

    • 1 кг борошна,
    • 4 яєчних жовтка,
    • 1 склянку молока,
    • 1 склянку води,
    • 0,5 склянки сметани,
    • 200 г вершкового масла,
    • 1 чайна ложка солі,
    • 1 склянка цукру,
    • 1 склянку родзинок,
    • 60-70 г дріжджів.

    Для глазурі:

    • 200 г цукрової пудри,
    • 1 яєчний білок,
    • 1 чайна ложка соку лимона,
    • 2 чайних ложки крохмалю.

    Приготування:

  • Дріжджі розвести в теплому молоці, змішаному з водою, додати 1 ст. ложку цукру, половину борошна і дати опарі піднятися.
  • Потім додати розтерті з цукром яєчні жовтки, розм’якшене масло, сметану, промиті родзинки, сіль і решту борошна.
  • Тісто добре вимісити, накрити серветкою і поставити в тепле місце для підйому.
  • Боки форми рясно змастити маслом і посипати борошном. На дно покласти промаслений папір.
  • Коли тісто підніметься, розкласти по формах, заповнюючи на 1/3.
  • Дати тісту знову підійти і випекти паску.
  • Поверхню прикрасити глазур’ю. Для її приготування цукрову пудру збити з яєчним білком, додати сік лимона, крохмаль і обережно перемішати.
  • Бажаю успіхів!