13 листопада 2016, 2:05

Перші страви

12 зимових супів зі всього світу

Взимку без супу обійтися не вийде. Він і наситить, і зігріє, і душу порадує. У жителів різних країн є свої улюблені супи, якими можна урізноманітнити ваш стіл, і вони ідеально підійдуть для обіду в холодний день.

Для вас сьогодні — найкращі рецепти неймовірно смачних зимових супів з усього світу — густих, наваристих і ароматних!

1. Знаменитий угорський гуляш (бограчгуйяш)

На традиційних і дуже популярних в Угорщині конкурсах на кращий гуляш такий суп готують на відкритому вогні. Не тільки тому, що саме так і писали справжні мадярські пастухи, але ще і заради спеціального посуду, в якій тільки й можна приготувати правильний гуляш. Точне його назва — бограчгуйяш (bogracsgulyas), тобто «гуляш з казанка».

Інгредієнти для приготування угорського гуляшу:

  • 1 кг яловичини без кісток
  • 4-5 смужок бекону або свинячий жир (можна взяти і рослинне масло)
  • 300 г цибулі ріпчастої
  • 3 ст. л. паприки
  • сіль, кмин, часник
  • 1 кг картоплі
  • 140 г перець (солодкий зелений або червоний)
  • 1 помідор
  • 2-3 л води або бульйону
  • на 6 порцій для чипетки (галушок): 80 г борошна, 1 яйце, сіль

Приготування угорського гуляшу:

  • Соковите м’ясо з великою кількістю сухожиль (лопаткова частина, заріз, голяшка) нарізати кубиками зі стороною 1,5–2 див.
  • У розтопленому жирі (або олії) підсмажити до золотистого кольору дрібно нарізану цибулю.
  • Зменшити вогонь, покласти в не занадто гарячий жир паприку, швидко перемішати, негайно ж додати м’ясо, додати потовчений часник, змішаний з кмином, підлити трохи води і, зрідка помішуючи, продовжувати гасити на слабкому вогні.
  • При необхідності додавати воду, але завжди потроху, щоб м’ясо не варилося, а тушкувалося в малій кількості рідини.
  • Поки гаситься м’ясо, очистити і нарізати кубиками зі стороною 1 см картопля, зелений перець, помідори, а також приготувати чипетки.
  • Коли м’ясо буде майже готове, дати соку випаруватися, щоб у каструлі залишився один тільки жир.
  • Додати до м’яса картопля, добре розмішати і тушкувати до тих пір, поки картопля не стане «стекленеть», тоді підлити бульйон або воду і покласти зелений перець і помідори.
  • Коли картопля майже звариться, безпосередньо перед подачею на стіл покласти в суп чипетки і дати їм зваритися. Остаточно кількість супу регулюється шляхом додавання бульйону чи води, після чого знову потрібно посолити.
  • Як приготувати чипетки. Назва тесту чипетки походить від угорського слова «чипкедни», що означає «щипати». З борошна, яйця і солі (без води) замісити круте тісто. Розкачати його на посипаній борошном дошці в лист товщиною близько 1 мм, потім обсыпанными борошном руками відщипувати від нього безформні шматочки розміром приблизно з ніготь. Ці шматочки варити в киплячому супі. Коли тісто буде готове (через 3-4 хвилини), воно спливе на поверхню.
  • 2. Німецький густий пихельштайнер

    Густий і ситний пихельштайнер входить у золоту колекцію 100 найвідоміших рецептів різних країн світу. У його честь в німецькому місті Регене вже 130 років проводиться свято з нічними катаннями на човнах, костюмованою ходою, ярмарком і феєрверком.

    Інгредієнти для приготування німецького пихельштайнера:

    • 600 г трьох видів м’яса (свинини, яловичини, курятини або телятини)
    • 2 цибулини
    • 750 р картоплі
    • 1 кореневої селера (близько 200 г)
    • 3 моркви
    • 1 стебло цибулі-порею
    • сіль, порошок солодкої паприки
    • 1 пучок петрушки
    • м’ясний бульйон або вода

    Приготування німецького пихельштайнера:

  • Наріжте м’ясо шматочками. Очистіть і дрібно наріжте цибулю. Очистіть інші овочі.
  • Картопля і селеру порізати кубиками, моркву — товстими кружечками.
  • Цибулю-порей порізати тонкими кільцями.
  • По черзі складіть в каструлю м’ясо, картопля та інші овочі. Залийте гарячим бульйоном або просто водою так, щоб тільки покрила верхній шар. Посоліть і приправте порошком паприки.
  • Варіть під кришкою на слабкому вогні приблизно 1,5 години. Петрушку наріжте, за хвилину до кінця приготування додати в суп.
  • 3. Англійська стю з квасолею

    У Великобританії зими не найтепліші. Тому юшка з часів римлян була улюбленим, а часто і єдиним частуванням бідняків взимку. Аристократи теж не відмовляли собі у задоволенні поласувати густим наваристим супом.

    Інгредієнти для приготування англійської стю з квасолею:

    • 500 г яловичини
    • 150-200 г м’ясного фаршу (свинячого або яловичого)
    • 2 моркви
    • 1 цибулина
    • 1-2 зубчики часнику
    • 0,5 склянки червоної квасолі
    • 0,5 склянки эамороженного (або консервованого) зеленого горошку
    • 1 склянку стручкової квасолі, свіжої або мороженої
    • 2-3 картоплини
    • 4 ст. л. соєвого соусу
    • томатна паста, сіль, чорний перець, цукор, солодка паприка, лавровий лист

    Приготування англійської стю з квасолею:

  • Червону квасолю замочити на ніч, потім промити її, відварити в окремому посуді до готовності, злити воду.
  • М’ясо поставити варити; після того, як бульйон закипить, зняти піну, додати лавровий лист, варити до готовності.
  • Готове м’ясо вийняти з бульйону, бульйон додати картоплю, порізану на дрібні кубики, проварити до готовності.
  • Потім додати готову квасолю, моркву соломкою, стручкову квасолю, горошок. Прямо в бульйон налити соєвий соус.
  • Дрібно порізану цибулю обсмажити з томатною пастою (приблизно 1-1,5 ст. л. ) і додати в бульйон. Додати томатної пасти (ще приблизно 2 ст. л.) за смаком і дрібно рубаний часник.
  • На окрему сковороду покласти фарш, присипати сіллю, чорним перцем, обсмажити до готовності і додати в стю. Порізати відварне м’ясо на шматочки і теж покласти в суп.
  • Додати в нього трохи цукру (щоб не був кислим), солодку паприку і ще трохи потомити.
  • 4. Палестинський суп з червоної сочевиці і гарбуза

    Ароматний суп-пюре багатий вітамінами і рослинним білком, і його дуже смачно їсти з коржиком.

    Інгредієнти для приготування палестинського супу:

    • 3 ст. л. оливкової олії
    • 4 зубчики часнику
    • 3 середні моркви
    • 2 стебла селери
    • 1 середня цибулина
    • 1 ч. л. меленого кмину
    • 1/2 ч. л. сушеного перцю чилі
    • 400 г гарбуза
    • сіль і мелений чорний перець за смаком
    • 1,5 л курячого бульйону або води
    • 1 чашка червоної сочевиці
    • петрушка і паприка для прикраси

    Приготування палестинського супу:

  • Добре нагрійте масло в каструлі з товстим дном або в сковороді, покладіть дрібно нарізані часник, моркву, селеру і цибулю і підсмажуйте, весь час помішуючи, 12-14 хвилин.
  • Потім додайте кмин, чилі, порізаний на кубики гарбуз, сіль, перець і тушкуйте, поки гарбуз не стане м’якою.
  • Додайте бульйон і сочевицю і доведіть до кипіння. Якщо гасили овочі в сковороді, покладіть овочі з сочевицею в каструлю, влийте бульйон і продовжуйте готувати там.
  • Зменшіть вогонь і варіть, прикривши кришкою, хвилин 20, поки сочевиця не розвариться.
  • Дайте супу трохи охолонути і пюрируйте його блендером.
  • Розкладіть в тарілки, прикрасьте петрушкою і паприкою і подавайте з коржиком і часточками лимона (за бажанням).
  • 5. Гостра мексиканська тортилья

    Гострий, пряний і досить легкий суп дуже популярний в країнах Латинської Америки.

    Інгредієнти для приготування гострої мексиканської тортильї:

    • 1 великий перець чилі
    • 400 г нарізаних кубиками помідорів
    • 2 ст. л. рослинної олії
    • 3 очищених зубчика часнику
    • 1 середня цибулина
    • 1,5 л курячого бульйону
    • кінза сушена
    • 600-700 г вареної курячої грудки, нарізаної шматочками
    • сіль і мелений чорний перець
    • 150 г натертого твердого сиру
    • 1-2 нарізаних кубиками авокадо
    • сметана, скибочки лайма для сервірування
    • кукурудзяні чіпси (близько 4 чашок)

    Приготування гострої мексиканської тортильї:

  • Підсмажте перець чилі у сковорідці з товстим дном на сильному вогні, періодично повертаючи її.
  • Видаліть насіння і подрібніть в блендері разом з помідорами.
  • Обсмажте часник і цибулю в олії до золотистого кольору, перекладіть їх у блендер з помідорами і чилі і подрібніть до однорідної маси.
  • Залийте томатну суміш у каструлю і варіть на середньому вогні до кипіння 8-10 хвилин.
  • Додайте бульйон і кінзу, знову доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть 15 хвилин.
  • Покладіть курку, сіль, перець і знову прогрійте.
  • Розкладіть в тарілки чіпси (залишивши небагато для сервірування) і налийте зверху суп, прикрасьте сиром, шматочками авокадо, чіпсами і сметаною.
  • Подавайте з скибочками лайма.
  • 6. Класичний борщ

    Гарячий борщ, та з часничком — кращого зігріваючого супу для холодної російської зими ще не придумали.

    Інгредієнти для приготування класичного борщу:

    • 3 л води
    • 700-800 г яловичини на кістці
    • 300 г свіжої капусти
    • 2-3 середніх картоплини
    • 2 маленьких або 1 середня буряк
    • 1 морквина
    • 1 цибулина
    • 1 ст. л. томатної пасти, 1 невеликий помідор
    • масло рослинне для обсмажування
    • 2 зубчики часнику
    • сіль, перець чорний мелений, лавровий лист, зелень (кріп, петрушка, базилік)
    • сметана для сервірування

    Приготування класичного борщу:

  • Першим ділом потрібно зварити бульйон. Для цього яловичину на кістці промити під проточною водою, покласти її в каструлю і залити холодною водою. Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму.
  • Поки готується бульйон, потрібно почистити і нарізати овочі: картопля, морква, буряк, цибуля.
  • Коли м’ясо приготується, його потрібно вийняти з бульйону і трохи остудити. Потім відокремити м’ясо від кістки і розібрати на невеликі шматки. Розділене варене м’ясо опустити назад в бульйон.
  • Не забувайте регулярно знімати піну з поверхні бульйону.
  • Коли бульйон закипить, кладемо в каструлю нашатковану свіжу капусту.
  • Картоплю, нарізану кубиками, відправляємо в каструлю слідом за капустою, після того як вода знову закипить, солимо.
  • На сковороді обсмажуємо буряк, нарізаний соломкою. Додаємо цибулю і моркву кубиками. Далі томатну пасту і помідори, натерті на тертці.
  • Після того як помідори трохи загустеют, потрібно влити склянку бульйону. Тушкуємо хвилин 10. А потім відправляємо піджарку в борщ.
  • За 5 хвилин до готовності додайте в суп спеції, а дрібно нарізаний (або роздавлений) часник зі свіжою нарубаної зеленню — безпосередньо перед вимкненням.
  • Дайте борщу настоятися півгодини, і можна подавати його на стіл, поклавши в кожну тарілку по ложці сметани.
  • 7. Пряне грузинське харчо

    Інгредієнти для приготування пряного грузинського харчо:

    • 400 р яловичини
    • 3 цибулини
    • 4 ст. л. рису
    • 500 г помідорів
    • кріп, петрушка, кінза за смаком
    • 1 зубчик часнику

    Приготування пряного грузинського харчо:

  • У каструлю наливаємо 2-2,5 л холодної води, закладаємо нарізане шматочками м’ясо і кісточки і ставимо на вогонь. Коли вода закипить, знімаємо піну і зменшуємо вогонь. Залишаємо варити на годину-півтора. За півгодини до закінчення варіння в бульйон можна додати корінь петрушки або селери і посолити за смаком.
  • Тим часом дрібно ріжемо цибулю і трохи обсмажуємо його в олії на повільному вогні. Як тільки цибуля почне набувати золотистий колір, додаємо до нього м’ясо з бульйону (вогонь під ним вимикаємо) і смажимо хвилин 5.
  • Потім додаємо пару столових ложок бульйону і тушкуємо під закритою кришкою хвилин 15.
  • Поки м’ясо і цибулю тушкують, готуємо помідори. Моєму, робимо хрестоподібні надрізи і заливаємо на пару хвилин окропом. Потім легко знімаємо шкірку і нарізаємо невеликими кубиками.
  • Викладаємо помідорні кубики в сковороду до м’яса і цибулі і тушкуємо 10 хвилин. Вміст сковороди відправляємо в бульйон, який вже знову на плиті і збирається закипіти.
  • У киплячий бульйон засипаємо рис. Даємо супу 5 хвилин покипіти, зменшуємо вогонь до середнього і додаємо спеції. Далі товчений часник і дрібно січену зелень (кріп, петрушку, кінзу) і відразу вимикаємо.
  • Перед тим як подавати суп на стіл, дайте йому час настоятися.
  • 8. Американський чаудер

    Чаудер — це густий суп, відоме блюдо американської кухні. У різних частинах країни його готують по-різному: з беконом, рибою, креветками, брокколі, кукурудзою. Але завжди в складі є вершки і сир. Цей ситний суп чудово підходить для холодів, коли так потрібно зігрітися.

    Інгредієнти для приготування американського чаудера:

    • 200-300 г бекону
    • 400 г замороженої або консервованої кукурудзи
    • 3-4 картоплини
    • 1 л курячого бульйону
    • 500 мл вершків (10%)
    • 2 ст. л. борошна
    • 1 стебло селери
    • 1 болгарський перець
    • 1 головка ріпчастої цибулі
    • 200 г твердого сиру
    • сіль, чорний мелений перець

    Приготування американського чаудера:

  • Бекон нарізати маленькими кубиками і злегка підсмажити на ложці рослинного масла в каструлі, де будете готувати суп. Потім вийняти. Покласти в масло дрібно нарізану цибулину і томити до готовності.
  • Нарізати картоплю, викласти її в каструлю і влити курячий бульйон. Варити 15-20 хвилин, щоб картопля при розтиранні дерев’яною лопаткою розминалася в пюре.
  • Тим часом дрібно нарізати болгарський перець, селера і обсмажити їх окремо на сковороді, додавши до них заморожену кукурудзу (якщо вона консервована, її потрібно буде покласти в готовий бульйон).
  • Коли перетворіть картоплю в пюре, додайте в бульйон і вершки, розмішані з борошном і ретельно перемішайте, щоб не було грудок.
  • Потім покладіть в суп підсмажений бекон, овочі і кукурудзу (якщо використовуєте консервовану).
  • Знову треба довести суп до кипіння і покласти в нього частину тертого сиру, залишити нудитися хвилин на 10.
  • Перед подачею на стіл прикрасьте суп тертим сиром і зеленню.
  • 9. Угорський суп з кольоровою капустою, паприкою і галушками

    Відмінний варіант зимового супу для вегетаріанців.

    Інгредієнти для приготування угорської юшки:

    • 1/3 склянки борошна
    • 0,5 ч. л. солі
    • 6 ст. л. охолодженого вершкового масла
    • 1 яйце
    • 1,5 гострого перцю (тим, хто не любить гострого, можна замінити болгарським)
    • 1 велика цибулина
    • 1,5–2 л овочевого бульйону або води
    • 1 маленька головка цвітної капусти
    • 1 середня морква, очищена і дрібно нарізана
    • сіль, мелений чорний перець
    • 1 невеликий пучок петрушки

    Приготування угорської юшки:

  • Зробити галушки: у мисці змішати разом борошно і сіль, додати 4 ст. л. вершкового масла і борошно перетерти з маслом, поки вони не сполучаться в грудочки розміром з горошину. Додати яйце, зробити тісто. Поставити в холодильник.
  • Масло покласти в каструлю, розігріти і обсмажити до м’якості дрібно нарізані перець і цибулю. Налити бульйон або воду, покласти розібрану на суцвіття цвітну капусту і моркву. Приправити сіллю і перцем і довести до кипіння. Зменшити вогонь до середнього і готувати, помішуючи, поки овочі не стануть м’якими, близько 15 хвилин.
  • Чайною ложкою потрібно відщипувати шматочки тіста і кидати їх в киплячий суп (приблизно по половині ложки), варити 3 хвилини.
  • Розлити в тарілки і прикрасити петрушкою.
  • 10. Німецький перловий суп з копченостями

    Німецький класичний суп, дуже простий у приготуванні.

    Інгредієнти для приготування німецького перлового супу:

    • 4 ст. л. вершкового масла (або рослинного)
    • 1 середня цибулина
    • 1 чашка перловки
    • 1,5 л м’ясного, овочевого бульйону або води
    • 1-2 картоплини
    • 1 морква
    • четвертинка кореня селери
    • півчашки нарізаної цибулі-порею
    • 2 німецькі ковбаски (можна взяти 200 г будь-копченої або напівкопченої ковбаси чи сосиски підкопчені)
    • 1 скибочка бекону
    • сушений мускатний горіх
    • 1 ч. л. сушеного майорану
    • петрушка
    • сіль і мелений чорний перець

    Приготування німецького перлового супу:

  • Розігрійте на дні каструлі масло і обсмажте дрібно нарізану цибулю 5 хвилин. Покладіть перловку і теж злегка обсмажте її протягом 5 хвилин.
  • Додайте бульйон, нарізані картоплю, моркву, корінь селери і цибулю-порей, майоран і німецькі ковбаски і варіть на невеликому вогні, поки овочі не зваряться, а ковбаски не стануть м’якими. Якщо використовуєте готову копчену ковбасу або сосиски, покладіть їх за 10 хвилин до готовності.
  • Дістаньте копченості з супу, поріжте їх на кружальця, а бекон видаліть.
  • Перед вимиканням покладіть мускатний горіх, сіль і перець і дайте настоятися.
  • Розклавши суп в тарілки, прикрасьте його петрушкою і кружальцями ковбаси.
  • 11. Чудовий італійський томатний суп з тортелліні і шпинатом

    Цей суп готувати швидко і просто. Головне — знайти в магазині тортелліні, тобто пасту з начинкою, схожу на наші пельмені.

    Інгредієнти для приготування італійського томатного супу:

    • 1 цибулина
    • 6 зубчиків часнику
    • 600-700 г консервованих або свіжих помідорів
    • 1 л курячого бульйону
    • 1 ч. л. сушеного базиліка
    • 1 ч. л. сушеного орегано
    • 1 лавровий лист
    • 1 ч. л. паприки
    • по 1/2 ч. л. солі і чорного перцю (якщо не любите гостре, так багато перцю можна не класти)
    • 200-300 г пельмені з сиром або іншою начинкою
    • 200-300 р свіжого чи замороженого шпинату
    • трохи тертого твердого сиру і свіжа зелень

    Приготування італійського томатного супу:

  • Якщо використовуєте свіжі помідори, підготуйте їх: обдайте окропом, зніміть шкірку, порізати на шматочки і тушкуйте на сковороді під кришкою кілька хвилин.
  • У сотейнику розігрійте масло і смажте дрібно нарізану цибулю 5 хвилин. Додайте часник, паприку, сіль і перець і обсмажуйте 1 хвилину, поки не з’явиться приємний аромат.
  • Покладіть помідори (подрібнені консервовані або тушковані), влийте бульйон, додайте базилік, орегано і лавровий лист і доведіть до кипіння.
  • Зменшіть вогонь, покладіть тортелліні і варіть, скільки вказано на упаковці (зазвичай 7-9 хвилин). Покладіть шпинат, потім на вогні ще кілька хвилин і відразу ж подавайте на стіл, посипавши свіжою зеленню і сиром.
  • 12. Американський суп з диким рисом, грибами і куркою

    У дикого рису тонкий смак і аромат і незвичайний вид: він довгий і чорний. Сьогодні його можна придбати в будь-якому великому магазині, і, якщо ви досі не пробували чорний рис, радимо це зробити.

    Інгредієнти для приготування американського супу:

    • 1 склянку дикого рису
    • 3 ст. л. рослинної олії
    • 1 цибулина
    • 2 середні морквини
    • 2 стебла селери
    • 1 ч. л. чебрецю
    • 100 г борошна
    • 2 л курячого бульйону
    • 300 г вареної курки
    • 200 г грибів
    • 1 склянка вершків (10%)
    • петрушка

    Приготування американського супу:

  • Варіть рис у літрі води до готовності (приблизно 45 хвилин). Злийте воду, якщо залишилася, і відставте в сторону.
  • У каструлі розігрійте масло, злегка обсмажте нарізані цибулю, селеру і моркву. Потім покладіть чебрець і борошно, тушкуйте, помішуючи, ще 2-3 хвилини. Влийте бульйон і доведіть до кипіння.
  • Покладіть нарізані курку, гриби, сіль і перець і варіть на повільному вогні 10 хвилин. Потім додайте рис і влийте вершки, дайте супу знову закипіти і прогрівайте 5 хвилин. Вимкніть, покладіть петрушку і дайте трохи настоятися.
  • Приємного апетиту!

    Джерело