27 лютого 2016 року, 9:57

М’ясо

2 страви з печінки

1. Домашня ковбаса печінкова

Домашня печінкова ковбаса готується з мінімального набору продуктів. Ні, Ви, безумовно, за своїм смаком можете додавати спеції, трави, розставляючи смакові акценти, але основа буде елементарною: сало і печінку. Печінку і сало беруться в рівних пропорціях, в даному випадку за полкилограмму.

Сало для цієї страви потрібно саме просте, головне, щоб було свіже.

З наведених інгредієнтів виходить майже два кілограми ковбаси! Так що, цей рецепт не тільки простий у виконанні, але ще і дуже бюджетний!

Ковбаса виходить неймовірно смачна – щільне по консистенції, ніжна на смак, легко ріжеться і швидко кушается.

Можна покласти на хліб, додавши до бутерброду листочок салату, зелень або овочі. Легко брати з собою на роботу.

Інгредієнти для приготування домашнього печінкової ковбаси:

  • Печінка яловича або куряча — 500 г
  • Сало — 500 г
  • Часник — 3 зуб.
  • Борошно — 1.5 склянки (200 мл)
  • Крохмаль — 0.5 ст. (200 мл)
  • Яйце — 4 шт.
  • Сіль — за смаком
  • Суміш перців — за смаком
  • Сметана — 2 ст. л. за бажанням

Приготування домашньої печінкової ковбаси:

  • Для початку підготуємо печінку. Швидко і просто ошпарюємо печінку окропом і знімаємо всі плівочки. Нарізаємо печінку на шматочки, зручні для подальшої обробки.
  • Тепер беремося за сало. Зі всього шматка зрізаємо шкірку – вона нам не знадобиться. Ділимо шматок сала на дві рівні частини. Одну з них бажано тимчасово відправити у морозильну камеру, а другу частину потрібно довільно нарізати.
  • Тепер печінку і половину сала потрібно подрібнити. Можна це зробити в м’ясорубці, але краще — в кухонному комбайні. Буквально пара хвилин – і Ви отримуєте чудовий фарш!
  • Пора діставати залишився шматочок сала з морозилки. Його потрібно нарізати дрібними кубиками. Саме для цього ми і подморозили трохи сало – так його нарізати буде набагато простіше.
  • Втім, особливо старатися у вирізанні абсолютно правильних кубиків сала зовсім не обов’язково. У ковбасі будуть красиво виглядати всі кубики, які у Вас вийдуть.
  • У великій мисці з’єднуємо печінковий фарш і нарізане сало. Солимо і перчимо за смаком.
  • Тепер додаємо яйця, борошно і крохмаль, сметану — за бажанням.
  • Фарш добре вимішати, додати подрібнений часник. І обов’язково спробувати. Трохи лизнути – і відразу зрозуміло: вгадали сіль і перець, а може, варто підкоригувати?
  • Тепер важливий момент: нам потрібно фарш перетворити на ковбасу. Для цього візьмемо 6 самих звичайних харчових пакетиків. Половину фаршу викладаємо в пакетик, акуратно руками виганяємо з пакету повітря і зав’язуємо його на самому кінці, залишивши місце для зростання нашої майбутньої ковбаси. Тепер цей «подарунковий пакет» знову кладемо в пакетик, знову виганяємо повітря, знову зав’язуємо на самому кінці. І ще раз. Загальна: половина фаршу упакована в три пакетики. Так само чинимо і з другою половиною фаршу.
  • Нам знадобиться велика каструля. Наливаємо в неї більше половини холодної води, в цю холодну (!) воду опускаємо пакети з фаршем, злегка прикриваємо кришкою і ставимо на повільний вогонь. Як тільки вода закипить, знімаємо кришку і варимо ковбасу близько 2 годин.
  • Через 2 години дістаємо пакети з готової ковбасою. Розрізаємо упаковку, звільняємо ковбасу. Її потрібно повністю остудити, щоб ковбаса потім добре і рівно різалася (якщо домашні витримають до повного охолодження! ? )
  • 2. Печінка в сирному соусі

    Дивовижно смачне блюдо з обалденным сирним соусом! Навіть якщо Ви не любите печінка, Вам обов’язково сподобається. Можна брати не тільки курячу печінку. Зі свинячої виходить теж дуже смачно.

    Інгредієнти для приготування печінки в сирному соусі:

    • Куряча печінка — 500 г
    • Цибулина — 1 шт.
    • Плавлений сир у банку — 400 г
    • Сіль — за смаком
    • Перець — за смаком
    • Лавровий лист
    • Кип’ячена вода — ½ склянки

    Приготування печінки в сирному соусі:

  • Ріжемо цибулю півкільцями і великими кубиками. Обсмажуємо її на рослинній олії до золотистого кольору.
  • Заздалегідь порізану печінку на шматочки (розміри шматочків вибирайте самі) додаємо в сковорідку. Смажимо хвилин 5.
  • Додаємо весь плавлений сир до печінці і цибулі. Даємо розійтися до рідкого стану, постійно помішуючи ложкою. Додаємо воду. Сир можете брати будь-який, від нього залежить відтінок смаку страви.
  • Солимо і перчимо до смаку, додаємо лавровий лист. Даємо потушиться страви 15 хвилин на повільному вогні.
  • Подавати з картопляним пюре і цибулею.
  • Приємного апетиту!