11 рецептів солянок

0
1

3 січня 2017, 8:12

Перші страви

11 рецептів солянок

Солянка — густий гострий суп, поєднує в собі компоненти щів (капуста, сметана) і розсольників (солоні огірки, огірковий розсіл), зі значно посиленою кисло-солоно-гострої основою в результаті додавання таких приправ, як маслини, каперси, помідори, лимон, лимонний сік, квас, солоні або мариновані гриби. Іноді в суміш додають ще й оцет, але це огрубляет їх смак, така приправа свідчить про поганий кухні.

Солянки бувають трьох видів: м’ясні, рибні (з різним набором різних видів м’яса, птиці та риби) та прості (або грибні). Перші два види готують відповідно на міцному м’ясному і рибному бульйоні, останні — на грибному або овочевому. Бульйони ці розлучаються огірковим розсолом.

Солянки-супи на відміну від схожих з ними за рецептурою солянок-друге страв, що не мають рідини і запікаємих на сковорідках, називаються рідкими солянками. Однак рідини в рідких солянках мало (на 1/3 менше, ніж у супах інших видів), причому рідина ця концентрована і гостра. Рідку та густу частини солянки готують зовсім окремо і з’єднують за 5-10-15 хв до подачі на стіл і не стільки для варіння, скільки для прогрівання і створення аромату.

1. Солянка м’ясна

Інгредієнти для приготування м’ясної солянки:

  • 1,25 л м’ясного або кісткового міцного бульйону,
  • 1-2 склянки огіркового розсолу,
  • 200 г відвареної яловичини,
  • 200 г смаженої яловичини або телятини,
  • 100 г шинки,
  • 100 г сосисок,
  • 1/4 курки,
  • 2 солоних огірка,
  • 200-250 г свіжої капусти (близько 1/4 невеликого качана),
  • 2 помідора,
  • 100 г сметани,
  • 12 маслин,
  • 1-1,5 склянки солоних грибів,
  • 1-2 столових ложки каперсів,
  • 1 цибулина,
  • 1 столова ложка петрушки,
  • 1 столова ложка кропу,
  • 2 столових ложки зеленого лука,
  • 10 горошин чорного перцю,
  • 3 горошини ямайського (запашного) перцю.

Приготування м’ясної солянки:

  • Огірковий розсіл прокип’ятити, зняти накип. З’єднати розсіл з м’ясним бульйоном, довести до кипіння.
  • М’ясо, шинку, сосиски, філе курки нарізати невеликими кубиками.
  • Солоні гриби і свіжу капусту обдати окропом, після чого нарізати кубиками.
  • Помідори, огірки та цибулю нарізати невеликими кубиками.
  • Продукти, зазначені у пунктах 2, 3, 4, разом з прянощами і сметаною покласти в глиняний горщик, залити киплячим бульйоном і поставити в духовку на 10-15 хв. Через брак горщика скласти в емальований посуд і прогріти (припустити) на повільному вогні, не даючи кипіти, також протягом 10-15 хв.
  • 2. Солянка збірна рибна

    Інгредієнти для приготування солянки рибної збірної:

    • 1,25 л рибного бульйону,
    • 1 склянку огіркового розсолу,
    • 0,5-1 лимон,
    • 500 г рибного філе,
    • 10-12 раків,
    • 250 г вареної солоної горбуші, кети,
    • 250 р свіжої осетрини,
    • 2 цибулини,
    • 2 солоних огірка (або 10-12 корнішонів),
    • 2 помідора,
    • 2 столових ложки каперсів,
    • 12 маслин,
    • 1,5 склянки солоних грибів,
    • 1 велика морквина,
    • 1 петрушка (корінь і зелень),
    • 10 горошин чорного перцю,
    • 2 столових ложки кропу,
    • 1 столова ложка зеленого цибулі,
    • 4 лаврових листа,
    • 2 столових ложки соняшникової олії.

    Приготування солянки рибної збірної:

  • Рибний бульйон з’єднати з окремо прокип’яченою огірковим розсолом, покласти нарізані соломкою моркву, петрушку і закип’ятити на повільному вогні.
  • Дрібно нарізану цибулю і помідори пасерувати на олії. Солоні гриби обшпарити, нарізати кубиками.
  • Огірки нарізати кубиками, свіжу рибу — шматочками і разом з нарізаними солоною рибою, м’якоттю раків і прянощами з’єднати з продуктами, зазначеними у пунктах 1 і 2. Поставити посуд в духовку або на плиту на повільний вогонь на 15 хв.
  • Перед подачею на стіл вичавити в солянку лимонний сік (можна нарізати лимон часточками — без зерен — і придушити ложкою).
  • 3. Рибна солянка з осетриною

    Інгредієнти для приготування рибної солянки з осетриною:

    • 250 г філе осетра,
    • 2 бульби картоплі,
    • 1 помідор,
    • 1 болгарський перець,
    • 1-2 маринованих огірка,
    • 10-12 маслин,
    • 50 г борошна,
    • 50 г рослинного масла для смаження,
    • сіль, чорний мелений перець, зелень петрушки,
    • 1 лимон для прикраси.

    Приготування рибної солянки з осетриною:

  • Картоплю очистити, у болгарського перцю видалити серцевину, нарізати їх кубиками. Так само нарізати помідори.
  • Підготовлені овочі змішати з борошном і обсмажити на олії до золотистого кольору.
  • Викласти в каструлю з киплячою водою, зменшити вогонь і варити 8-10 хвилин.
  • Маслини нарізати і мариновані огірки дрібними шматочками, додати в каструлю.
  • Через 2-3 хвилини покласти нарізане кубиками філе осетра, посолити, поперчити, варити на слабкому вогні 5-7 хвилин.
  • До столу можна подавати, прикрасивши кружечком лимона і зеленню петрушки.
  • 4. Солянка грибна

    Інгредієнти для приготування грибної солянки:

    • 1,5 л води,
    • 6-8 сухих білих грибів,
    • 2 склянки солоних грибів,
    • 12 маслин,
    • 2 склянки дрібно нарізаної капусти,
    • 1,5 склянки квашеної капусти,
    • 1 морква,
    • 1 петрушка,
    • 2 столових ложки кропу,
    • 0,5 склянки сметани,
    • 1 селера,
    • 2 цибулини,
    • 2 столових ложки вершкового масла,
    • 2 помідора,
    • 3 лаврових листа,
    • 10 горошин чорного перцю,
    • 0,5 лимона або 0,5 склянки кислого квасу.

    Приготування грибної солянки:

  • Підготувати грибний бульйон: відварити сухі гриби, вийняти їх, коли розм’якнуть, нарізати соломкою, знову покласти варити, додавши моркву, петрушку, селеру, нарізані соломкою.
  • Свіжу і квашену капусту згасити разом з помідорами та цибулею на олії до м’якості.
  • Солоні гриби обшпарити, нарізати дрібними шматочками.
  • З’єднати продукти, зазначені у пунктах 1, 2, 3, додати прянощі і варити 15 хв на помірному вогні.
  • Готову солянку заправити сметаною і соком лимона.
  • 5. Солянка збірна м’ясна

    Інгредієнти для приготування солянки збірної м’ясної:

    • 500 г м’яса з кісткою (для бульйону),
    • 300 г копчених м’ясних продуктів,
    • 3-4 солоних огірка,
    • 2 цибулини,
    • 2 столові ложки томату-пюре,
    • 1 лавровий листок,
    • 3 столових ложки вершкового масла,
    • 1 столова ложка каперсів,
    • 10 маслин,
    • півсклянки сметани,
    • половина лимона,
    • кріп, сіль.

    Приготування солянки збірної м’ясної:

  • М’ясо з кісткою залити холодною водою (2,5—3 л), зварити бульйон, додавши лавровий лист.
  • М’ясні продукти (варене м’ясо з бульйону, шинка, нирки, язик, сосиски, ковбаса або інші) нарізати тонкими скибочками.
  • Цибулю нарізати тонкою соломкою, злегка підсмажити (не підрум’янюючи) і тушкувати з томатом-пюре і маслом, підлив трохи бульйону.
  • Очищені огірки розрізати вздовж і нарізати скибочками.
  • Покласти в каструлю цибулю, огірки, каперси, лавровий лист, залити процідженим бульйоном і довести до кипіння.
  • Покласти м’ясні продукти, посолити і варити 5-10 хв.
  • При подачі солянку заправити сметаною і покласти в кожну тарілку по скибочці лимона (без шкірки) і маслини, посипати нарубаним кропом.
  • 6. Солянка м’ясна з грибами

    Інгредієнти для приготування солянки м’ясної з грибами:

    • 500 г яловичини,
    • 150 г телятини,
    • 150 г курки,
    • 100 г шинки,
    • 2 сосиски,
    • 1 морква,
    • 1 корінь петрушки,
    • 1 цибулина,
    • 1 їдальня ложка борошна,
    • 2 столових ложки вершкового масла,
    • 2 солоних огірка,
    • 10 солоних рижиків,
    • 10-12 оливок,
    • 1 столова ложка каперсів,
    • 1 склянку густої сметани,
    • 2 л води,
    • лавровий лист, перець, сіль.

    Приготування солянки м’ясної з грибами:

  • Зварити бульйон з яловичини з корінцями, лавровим листом і перцем. М’ясо вийняти з бульйону і використовувати для іншої страви.
  • В цьому ж бульйоні відварити телятину, курку, шинку і сосиски.
  • Курку порубати на дрібні шматочки, шинку і сосиски нарізати дуже дрібно і знову покласти в бульйон.
  • На вершковому маслі обсмажити з борошном дрібно нашатковану цибулю, розвести бульйоном і влити в каструлю.
  • Потім покласти туди ж припущені огірки, дрібно нарізані гриби, а також оливки і каперси.
  • Довести до кипіння і, збавивши вогонь, варити 10-15 хв. За 1-2 хв до закінчення варіння додати в солянку сметану.
  • 7. Солянка домашня

    Інгредієнти для приготування солянки домашній:

    • 300 г яловичини,
    • 100 г вареного або копченого окосту,
    • 100 г сосисок або сардельок,
    • 2-3 цибулини,
    • 1-2 солоних огірка,
    • 2-3 картоплини,
    • 100 г томатного пюре,
    • 50 г вершкового масла,
    • 1/2 л бульйону,
    • перець, сіль, зелень петрушки або кропу,
    • 100 г сметани.

    Приготування солянки домашній:

  • Зварити м’ясний бульйон, процідити і довести до кипіння.
  • Покласти в нього нарізану кубиками картоплю і варити 10-12 хв.
  • Потім додати пасеровану цибулю, томатне пюре, припущені огірки, нарізані м’ясні продукти, спеції, сіль і варити при слабкому кипінні 5-10 хв.
  • При подачі покласти в солянку сметану і посипати дрібно нарізаною зеленню.
  • 8. Солянка старомосковська в горщиках

    Інгредієнти для приготування солянки старомосковської:

    • 1 л м’ясного бульйону,
    • 100 г шинки,
    • 100 г нежирної («докторської») ковбаси,
    • 4 столових ложки консервованих грибів,
    • 1 цибулина,
    • 2 солоних огірка,
    • 4 столових ложки сметани,
    • 4 столові ложки вершкового масла,
    • 2 столові ложки томатної пасти,
    • 2 томата,
    • 1/4 лимона,
    • 10 маслин,
    • 1-2 столових ложки каперсів,
    • зелень.

    Приготування солянки старомосковської:

  • У порційні горщики розкласти нарізані на шматочки і злегка обсмажені з обох сторін шинку і ковбасу, обсмажену цибулю, пасероване томатну пасту і консервовані гриби і залити м’ясним бульйоном.
  • Після цього покласти дрібно нарізані припущені солоні огірки і довести до кипіння.
  • При подачі в солянку покласти маслини (без кісточок), каперси, сметану, часточки помідорів, дрібно нарубану зелень і часточки очищеного від шкірки лимона.
  • 9. Солянка з чорносливом

    Інгредієнти для приготування солянки з чорносливом:

    • 500 г яловичини з кісткою,
    • 60 г напівкопченої ковбаси,
    • 60 г вареної ковбаси,
    • 1 цибулина,
    • 2 столові ложки томату-пюре,
    • 2 столові ложки маргарину,
    • 1-2 солоних огірка,
    • 150 г чорносливу,
    • 1 лавровий лист, перець, сіль.

    Приготування солянки з чорносливом:

  • Приготувати м’ясо-кістковий бульйон.
  • Спасерувати дрібно нарізану ріпчасту цибулю, окремо спасерувати томат-пюре.
  • Солоні огірки очистити від шкірки і насіння і дрібно нарізати.
  • Варене м’ясо (з бульйону) і ковбасу нарізати тонкими скибочками.
  • У киплячий бульйон покласти чорнослив, варити 10 хв, додати цибулю, томат-пюре, огірки, м’ясо, ковбасу, спеції і варити ще 10-15 хв.
  • При подачі посипати зеленню.
  • 10. Рибна солянка

    Інгредієнти для приготування рибної солянки:

    • 400 р рибного філе,
    • 1/2 л огіркового розсолу,
    • 2 солоних огірка,
    • 1 велика цибулина,
    • 2 столові ложки рослинної олії,
    • 1-2 столових ложки томатної пасти,
    • 2 томата,
    • лавровий лист, сіль, перець,
    • 1/2 лимона,
    • зелень.

    Приготування рибної солянки:

  • Зварити 1 л рибного бульйону з голови, кісток, плавників.
  • Дрібно нарізану ріпчасту цибулю прогріти на сковороді з рослинним маслом.
  • Додати томатну пасту і, помішуючи, тримати на невеликому вогні ще 5 хв.
  • Покласти в каструлю нарізану кубиками рибу, кружечки солоних огірків, цибулю, скибочки томатів, спеції, влити гарячий бульйон і огірковий розсіл.
  • Варити при слабкому нагріванні до готовності риби (10 хв).
  • При подачі покласти в тарілки шматочки очищеного лимона, нарубану зелень петрушки, кропу, сметану.
  • 11. Грибна солянка

    Інгредієнти для приготування грибної солянки:

    • 80 г сушених або 250-300 г свіжих грибів,
    • 2 цибулини,
    • 3-4 солоних огірка,
    • 1-2 столові ложки томату-пюре,
    • 3 ст. ложки вершкового масла,
    • 1/2 склянки сметани,
    • 1 столова ложка каперсів,
    • 10 маслин,
    • сіль.

    Приготування грибної солянки:

  • Зварити бульйон з свіжих або сушених грибів, процідити, гриби дрібно нарізати.
  • Спасерувати нарізану соломкою цибулю і тушкувати з томатом-пюре в маслі.
  • Покласти в каструлю дрібно нарізані очищені огірки, гриби, цибуля, каперси, залити бульйоном і варити на слабкому вогні 10 хв.
  • При подачі покласти в тарілки маслини і сметану.
  • Приємного апетиту!

    Завантаження…

    ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here