Листкова самса з бараниною

0
1

6 квітня 2015, 3:27

Випічка

Листкова самса з бараниною

Справжній узбецький рецепт самси!

Опис довге і здається, що це дуже складно. Але насправді, це дуже простий рецепт, хоча і не швидкий. Але результат — пальчики оближеш!

Із зазначеної кількості тесту виходить цілих два дека самси (приблизно 22-24 шт.)

Інгредієнти для приготування листкової самси:

Для тіста:

  • 4 склянки борошна
  • 1 яйце
  • 1 склянку теплої води
  • 100 г вершкового масла
  • 0,5 чайної ложки солі

Начинка:

  • 500-700 г м’якоті баранини
  • Баранячий жир (небагато, для соковитості начинки)
  • 3-4 цибулини
  • сіль, перець
  • пучок зелені: петрушка, кріп (можна і без них)
  • можна будь-які спеції

Приготування листкової самси:

Тісто:

  • Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника: воно повинно бути м’яке.
  • В теплу воду додати яйце, сіль, вершкове масло, все виделкою або міксером трохи збити (до освіти груднястій маси).
  • Поступово підсипати борошно, одночасно розмішуючи міксером до однорідності суміші. Коли тісто стане густе і його вже неможливо буде вимішувати міксером, викласти його на стіл і вимісити плотноватое тісто (місити руками хвилин 5-7, злегка підсипаючи на стіл борошна, поки тісто не перестане прилипати до рук). Важливо не переборщити з борошном, щоб тісто не вийшло занадто важким.
  • Розділити його на три частини, кожну частину скачати в колобок і залишити на столі, накривши серветкою на 20-30 хвилин.
  • Начинка:

  • М’ясо і трохи жирку дрібно порубати ножем (не замінюйте м’ясо фаршем: з м’ясом і виходить соковитіше і смачніше!).
  • Додати нарізану цибулю і всі інші інгредієнти. Перемішати.
  • Формування листкової самси:

  • Взяти один колобок і подмесить небагато.
  • Посипати стіл крохмалем і розкачати на картопляному крохмалі, так тісто виходить гладке, легке і ніжне! Розкотити тонко ( товщиною 2-3 мм або навіть тонше).
  • Розтопити вершкове масло, трохи дати йому охолонути і тонко змастити пласт тіста. Залишити застигати і перейти до іншого колобку. Розкачати його в пласт приблизно такої ж величини, як перший.
  • Намотати на качалку і перенести на перший пласт тіста. Намагатися покласти так, щоб між ними не було бульбашок. Так само тонко змастити його олією.
  • Розкачати третій пласт, перенести (якщо діаметр верхнього шару менше, ніж нижній, можна руками трохи підтягнути тісто) і змастити маслом.
  • Важливо! Перш ніж укладати зверху пласт тіста, дати маслу з нижнього пласта застигнути!
  • Як тільки масло на верхньому пласті застигне, скрутити щільний рівний рулетик.
  • Розрізати рулетик навпіл (поперек) і прибрати поки одну половинку в холодильник (це буде другий лист).
  • Другу половинку нарізати на шматочки товщиною 2,5-3 див.
  • Потім у шматочка трохи відмотати край і укласти його на зріз (він буде слеплять шари між собою, щоб вони не розповзлися).
  • Тепер зверху качалкою акуратно розкачати коржики на столі, присипаному крохмалем.
    Секретик! Якщо до розкочування шматочки прибрати в морозилку на 10-15 хвилин, вони стануть твердими (за рахунок масла) і їх буде дуже зручно розгортати без борошна або крохмалю.
  • Серединку сильно не розкачувати, так, злегка, пройтися качалкою: більше приділяйте уваги краях — вони повинні бути тонше, ніж серединка. У серединці із зворотного боку повинні бути видимі шари.
  • Викладати по 1 столовій ложці начинки в середину, на ту сторону, яку розкатували.
  • Защипати трикутником.
  • Викласти на деко, змащене маслом або застелений папером для випічки, швом донизу. Нічим не змащувати, але мастило приготувати (жовток, розведений водою).
  • Випікати в духовці при температурі 200 градусів 20 хвилин. Потім змастити їх приготовленої мастилом (можна ще посипати кунжутом — за бажанням) і поставити в духовку ще на 15-20 хвилин.
  • Дістати самсу з духовки, викласти на блюдо, можна прикрити серветкою. Дати трохи охолонути (якщо зможете утерпеть! 🙂 )
  • Приємного апетиту!

    Завантаження…

    ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here