Маринади на всі випадки життя — 10 кращих рецептів

0
1

6 жовтня 2018, 7:58

Заправки Соуси

Маринади на всі випадки життя — 10 кращих рецептів

Існує сотні рецептів маринадів — ми обрали 10 найкращих з них. Це маринади на всі випадки життя: підійдуть і до м’яса, і до риби, і до морепродуктів.

Навіщо маринувати?

В сирому м’ясі і рибі може криється прихована загроза для здоров’я — це і паразити і можливі захворювання, і токсичні речовини. Багато компоненти, що входять до складу популярних рецептів маринаду, сприяють загибелі мікробів і глистів.

Крім того, в процесі маринування волокна продукту розщеплюються, подібно до того, як це відбувається після потрапляння їжі в шлунок. Це дозволяє скоротити час приготування і перетворити навіть саму жорстку «калошу» в соковитий і м’який стейк. Прянощі та інші інгредієнти надають м’ясу і рибі додаткові нотки смаку і цікавий аромат.

Хороший маринад складається з трьох базових компонентів:

  • кислота (лимонний сік, оцет, вино і т. д.) — розм’якшує волокна і додає продуктам пікантний смак;
  • масло — пов’язує компоненти воєдино і допомагає їм проникати всередину продукту;
  • спеції і прянощі — при правильному використанні розкривають нові грані смаку.

Як маринувати?

Існує кілька загальних правил маринування продуктів:

  • Мінімальний рекомендований термін маринування м’яса і птиці — 2 години, максимальний — 2 доби.
  • Морепродукти та рибу не можна маринувати довше однієї години.
  • Для маринування використовувати контейнери із пластику або скла. Алюміній, мідь або чавун можуть вступити в реакцію з компонентами маринаду і зіпсувати смак страви.
  • Якщо за рецептом маринад потрібно розігріти, то перед тим, як помістити в нього рибу або м’ясо, його рекомендується остудити.
  • М’ясо і рибу в процесі маринування слід тримати в холодильнику.
  • Ніколи не використовуйте маринад повторно, якщо рідина вже контактувала з сирими продуктами!
  • Чим маринувати? Маринади на всі випадки життя

    Каліфорнійський маринад (для мяса та птиці)

    Склад:

    • 4 подрібнених зубчики часнику;
    • 1 склянку лимонного соку;
    • 0,5 склянки гірчиці;
    • 1,5 склянки соєвого соусу;
    • 0,5 склянки вустерського соусу;
    • 2 ч. л. чорного перцю;
    • 2 склянки оливкової олії.

    Маринад теріякі (для курки, свинини, яловичини)

    Склад:

    • 0,5 склянки соєвого соусу;
    • 1 стакан води;
    • 0,5 ч. л. меленого імбиру;
    • 0,25 ч. л. часникового порошку;
    • 5 ч. л. коричневого цукру;
    • 1 ч. л. меду;
    • 2 ч. л. кукурудзяного крохмалю;
    • 0,25 склянки холодної води.

    Особливі вказівки:

    З’єднайте всі компоненти крім кукурудзяного крохмалю і підігрійте в сотейнику на середньому вогні. Окремо розведіть крохмаль в холодній воді. Додавайте його до маринаду маленькими порціями, поки він не досягне потрібної консистенції. Зніміть сотейник з вогню і остудіть.

    Маринад по‑грецьки (до риби, м’яса, морепродуктів, шашлику)

    Склад:

    • 1 ч. л. лимонної цедри;
    • 0,25 склянки лимонного соку;
    • 1 ч. л. сухого орегано;
    • 2 ч. л. подрібненого часнику;
    • 0,5 ч. л. чорного перцю.

    Маринад з лимоном і розмарином (до яловичини, свинини, птиці)

    Склад:

    • сік трьох лимонів;
    • 0,25 склянки свіжого розмарину;
    • 0,25 склянки оливкової олії;
    • 2 подрібнених зубчики часнику;
    • 2 ч. л. солі.

    Маринад по‑корейськи (для барбекю)

    Склад:

    • по 1 склянці білого цукру, соєвого соусу; і воду
    • по 1 ч. л. цибульного порошку, меленого імбиру і лимонного соку.

    Маринад для морепродуктів

    Склад:

    • 0,5 склянки соєвого соусу;
    • 2 ч. л. коричневого цукру;
    • 1 ч. л. лимонної цедри;
    • 0,25 склянки лимонного соку.

    Маринад з бальзамічним оцтом (до будь-якого виду м’яса і птиці)

    Склад:

    • 1 ч. л. бальзамічного оцту;
    • 0,25 ч. л. солі;
    • 0,25 ч. л. чорного перцю;
    • 1 ч. л. чебрецю.

    Кисло-солодкий маринад (до риби, морепродуктів, страви з м’яса в азіатському стилі)

    Склад:

    • 400 мл яблучного оцту;
    • 325 мл коричневого цукру;
    • 1 подрібнений зубчик часнику;
    • 2 ч. л. соєвого соусу;
    • 2 цибулі-шалот, подрібнених;
    • чорний перець за смаком.

    Маринад до кінзою і лаймом (до свинині, баранині, яловичині, курці)

    Склад:

    • 2 склянки соку лайма;
    • 4 ч. л. свіжої кінзи;
    • 1 стручок гострого перцю;
    • 3 цибулі-шалот;
    • 2 подрібнених зубчики часнику;
    • сіль, перець за смаком.

    Джерело

    ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here