Салат «Олівє» — 6 незвичайних рецептів для святкового столу

0
1

19 вересня 2018, 8:49

Салати

Салат «Олів’є» — 6 незвичайних рецептів для святкового столу

Жоден новорічний стіл не обходиться без головного святкового салату. Звичайно ж, це салат «Олів’є». Ми зібрали добірку з шести незвичайних рецептів його приготування, щоб трохи урізноманітнити класичне блюдо.

Олів’є з крабом і червоною ікрою

від шеф-кухаря ресторану Food Embassy


Інгредієнти:

  • Огірок солоний — 20 г
  • Огірок свіжий — 20 г
  • Яйце куряче — ½ шт.
  • Морква варена — 20 г
  • Картопля відварна — 20 г
  • Майонез — 15 мл
  • Філе краба — 40 г
  • Червона ікра — 10 г
  • Соус «Голландез» — 30 мл
  • Яйця перепелині — 2 шт.
  • Горошок зелений заморожений — 10 г

Інгредієнти для соусу «Голландез»:

  • Курячі жовтки — 3 шт.
  • Вершкове масло — 100 г
  • Лимонний сік — 30 мл
  • Перець чорний мелений — 1 щіпка
  • Сіль — 2 щіпки

Спосіб приготування:

Приготувати соус «Голландез». Вершкове масло розтопити і остудити до кімнатної температури. Нагріти воду в каструлі до 80 градусів і встановити вогонь на мінімум. Поставити зверху миску, в яку вилити жовтки і лимонний сік. Добре збити їх на водяній бані (4-5 хвилин) і потім тонкою цівкою ввести вершкове масло, не припиняючи збивати. В кінці додати сіль і перець, ще раз збити.

Перепелині яйця відварити вкруту. Куряче яйце відварити круто. Остудити. Горошок зелений відварити й остудити. Огірки, морква, картопля і куряче яйце нарізати дрібним кубиком. Додати зелений горошок і змішати все з майонезом.

Викласти салат на тарілку, прикрасити половинками перепелиних яєць. На салат викласти соус «Голландез» і філе краба. Прикрасити червоною ікрою.

Домашній олів’є з раковими шийками

від шеф-кухаря ресторану «На Мосфільмовскій» Михайла Кощеєва

Інгредієнти:

  • Картопля відварна — 160 г
  • Морква варена — 160 г
  • Яйця — 4 шт.
  • Огірки солоні — 160 г
  • Ракові шийки — 80 г
  • Горошок консервований — 155 г
  • Майонез домашній — 100 г
  • Ікра червона — 50 г
  • Зелена цибуля — 3 г

Інгредієнти для домашнього майонезу:

  • Оливкова олія Extra Virgin — 200 мл
  • Яєчні жовтки — 2-3 шт.
  • Цукор — 1 ч. л. без верху
  • Сіль — ¼ ч. л.
  • Гірчиця столова — ½ ч. л.
  • Лимонний сік — за смаком

Спосіб приготування:

Приготувати домашній майонез. Ретельно змішати жовтки з цукром, сіллю і гірчицею. Поступово додаючи потроху оливкова олія, круговими рухами в одну сторону ретельно емульгувати інгредієнти. В кінці вливаемое кількість масла можна збільшувати, але спочатку додавати його тонкою цівкою, дуже обережно.

В кінці додати в емульсію лимонний сік, ще раз ретельно перемішати і ненадовго поставити майонез в холодильник, щоб соус трохи загус. Овочі, варені яйця та ракові шийки нарізати кубиком. Скласти нарізані інгредієнти в миску, посолити, перемішати.

Додати консервований горошок і червону ікру. Акуратно перемішати. Заправити салат домашнім майонезом. Вкрасти блюдо дрібно порубаним зеленою цибулею.

Олів’є з ростбіфом

від шеф-кухаря ресторану Carne Vino Григорія Соловйова

Інгредієнти:

  • Картопля відварна — 40 г
  • Морква відварна — 15 г
  • Горошок консервований — 25 г
  • Яйце варене — 1 шт.
  • Ростбіф — 40 г
  • Зелена цибуля — 6 г
  • Бородінський хліб — 75 г
  • Домашній майонез — 30 г
  • Желе з огірка — 40 г

Інгредієнти для домашнього майонезу:

  • Жовтки — 3 шт.
  • Гірчиця столова — 10 г
  • Оцет столовий — 20 мл
  • Цукор — 14 г
  • Сіль — 2 г
  • Масло рослинне — 220 мл

Спосіб приготування:

Приготувати желе з огірка. На водяній бані ввести розведений желатин в свіжовичавлений сік з огірка, додаємо трохи солі. Додати желе форму огірка, коли воно застигне, нарізати його як огірок.

Приготувати домашній майонез. Змішати жовтки з цукром, сіллю і гірчицею. Продовжуючи змішувати, акуратно потроху вводити рослинне масло. В кінці змішування додати оцет, перемішати.

Нарізати дрібним кубиком картоплю, моркву і яйце. Додати зелений горошок і заправити домашнім майонезом. Декорувати салат желе з огірка. Подавати з пір’ям зеленого лука і бородінським хлібом.

Олів’є «Люсьєн»

від шеф-кухаря ресторану «Dr. Живаго»

Інгредієнти:

  • Перепілка — 200 г
  • Ракові шийки — 240 г
  • Картопля — 120 г
  • Морква — 60 г
  • Горошок — 100 г
  • Солоний огірок — 100 г
  • Каперси (дрібно порубати) — 40 г
  • Домашній майонез — 140 г
  • Яйце — 8 шт.
  • Трюфельне масло — 16 г
  • Сіль — 20 г

Спосіб приготування:

Перепілку запекти з сіллю і перцем в духовці до готовності. Остудити і розібрати на філе.

Всі нарізані овочі змішати з м’ясом, раковими шийками і заправити домашнім майонезом.

У глибоку тарілку викласти готовий салат. Прикрасити половинками варених перепелиних яєць і раковими шийками. Злегка капнути на салат трюфельного масла.

Домашній майонез:

  • Рослинне масло — 800 г
  • Жовток — 1 шт.
  • Оцет білий — 7 г
  • Гірчиця діжонська — 80 г
  • Сіль — 8 г
  • Цукор — 40 г

Спосіб приготування:

Збити жовток, додати гірчицю, рослинне масло, оцет, сіль і цукор. Все ретельно перемішати.

Олів’є c томленої стерляддю

від шеф-кухаря ресторану «Білуга» Ігоря Корнєва

Інгредієнти:

  • Картопля — 200 г
  • Морква — 100 г
  • Свіжі огірки — 100 г
  • Солоні огірки — 100 г
  • Ріпчаста цибуля — 40 г
  • Яйця — 4 шт.
  • Свіжоморожений зелений
  • горошок — 150 г
  • Філе стерляді — 300 г
  • Лимон — 1 шт.
  • Оливкова олія — 50 г
  • Свіжий чебрець — 5 г
  • Свіжий кріп — 10 г
  • Майонез — 150 г
  • Бакинські помідори — 1 шт.
  • Діжонська гірчиця — 15 г
  • Морська сіль (для запікання овочів)
  • Сіль і цукор за смаком

Спосіб приготування:

Картоплю і моркву промити, загорнути у фольгу і запекти з додаванням морської солі, оливкової олії і кілька гілочок свіжого чебрецю при температурі 160 градусів протягом однієї години.

Підготовлені овочі остудити, очистити і нарізати кубиками. Огірки і цибулю також нарізати дрібними кубиками. Яйця зварити круто і порубати ножем. Горошок залити на хвилину окропом, додавши по 50-60 грамів солі і цукру в розрахунку на один літр, після промити холодною водою.

Приготувати маринад для стерляді: змішати нарізаний шматочками лимон, кріп, оливкова олія і сіль. Витримати філе стерляді в маринаді при кімнатній температурі протягом півгодини. Після цього рибу перекласти в сотейник, залити холодною водою і тушкувати на повільному вогні 20 хвилин. Охолодити і нарізати кубиками.

Приготувати соус: у майонез додати очищений від шкірки і нарізану на шматочки томат і діжонську гірчицю, змішати в блендері до однорідної консистенції. Овочі змішати і заправити соусом, зверху викласти кубики стерляді.

Олів’є з маринованими раковими шийками

від шеф-кухаря Cookers Gourmet Cafe Дмитра Шуршакова

Інгредієнти:

  • Філе цесарки — 50 г
  • Філе курчати — 50 г
  • Картопля відварна — 60 г
  • Огірок пікулі — 30 г
  • Огірок свіжий — 50 г
  • Каперси — 10 г
  • Оливки — 20 г
  • Ракові шийки мариновані — 30 г
  • Соус «Кабуль» — 40 г
  • Соус «Провансаль» — 50 г
  • Салат айсберг — 30 г
  • Яйце куряче — 2 шт.
  • Сіль і перець за смаком

Спосіб приготування:

Відварене філе цесарки і смажене філе курчати нарізаємо кубиком. Картоплю нарізаємо скибочками. Пікулі і огірок свіжий нарізаємо кубиком. Відварене яйце нарізаємо скибочками. Оливки і каперси нарізаємо скибочками.

Змішуємо філе курчати і цесарки з огірками, каперсами та оливками. Заправляємо соусом «Провансаль». Викладаємо салат на блюдо, прикрашаємо салатом айсберг, часточками яйця, раковими шийками. Подаємо з соусом «Кабуль».

Джерело

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here