4 грудня 2015, 4:40

Кулінарні секрети

30 поширених кулінарних помилок

Продовжую знайомити Вас з найпоширенішими кулінарними помилками. Початок статті тут.

Помилка 16: є м’ясо відразу після приготування, не давши йому «відпочити»

Результат: смачні м’ясні соки залишаються на разделочном блюді або дошці, а ви їсте сухе м’ясо.

Сплануйте прийом їжі таким чином, щоб м’ясо могло небагато полежати при кімнатній температурі після приготування. Великий стейк, ціла птах, ребра повинні полежати 20-30 хвилин, для курячих грудок і невеликих шматочків м’яса досить 5 хвилин. Накрийте м’ясо фольгою, щоб воно не охололо. Поки воно буде «відпочивати», сік рівномірно розподілиться по ньому і не витече при нарізуванні.

Помилка 17: намагатися приготувати карамелізований цибулю на великому вогні

Результат: підгорілі, сухі, несолодкі шматочки цибулі.

Якщо для вашого страви, наприклад, для гамбургера, ви хочете отримати солодкий, соковитий, м’який цибулю, то слід готувати його на середньому або навіть повільному вогні. Намагаючись прискорити процес, ви тільки все псуєте. І не отримаєте тієї ніжності і напівпрозорості, яка вимагається.

Помилка 18: пересмажити горіхи

Результат: уголечки, які навряд чи приємно спробувати.

Смажені горіхи володіють більш терпким і повним смаком. Але вони готуються в духовці при 180°С буквально за дві хвилини. Пам’ятайте про це і не перетримуйте довше, щоб не отримати неїстівні чорні камінчики.

Помилка 19: ви не остужаете овочі, коли вони досягли бажаної вами м’якості

Результат: овочева каша.

Під час гасіння овочів, коли вони досягли потрібної вам м’якості, потрібно відразу занурити їх у воду з льодом або хоча б промити їх холодною водою. Це дозволить їм залишитися в такому стані, що вам потрібно. Інакше ви отримаєте м’яку овочеву кашу, оскільки овочі продовжують готуватися за рахунок своєї внутрішньої температури і після того, як ви вимкнули вогонь.

Помилка 20: додавати всю сіль в маринад або паніровку

Результат: м’ясо, птиця або риба не посолены належним чином.

Пересолити — несмачно, але і не досолити — теж смачно. Коли ви виймаєте м’ясо з маринаду, більша частина приправ, а отже, і солі, залишається в маринаді. Трохи солі додайте в нього, а трохи посипте на сам шматок безпосередньо перед приготуванням. Те ж і з паніровкою, не потрібно всю сіль класти в неї — отримаєте солоний верх і абсолютно несолоне всередині блюдо. Трохи солі — в паніровку, трохи — на сам шматок.

Помилка 21: відправляти м’ясо на сковороду в духовку або на гриль відразу з холодильника

Результат: м’ясо, готове зовні, але сире всередині.

Серединка просто не встигне пропектися, так як буде надто холодною. Перед приготуванням м’ясо краще розморозити. Навіть якщо воно просто охолоджене, нехай полежить хвилин 30 при кімнатній температурі.

Помилка 22: використовувати погані інгредієнти

Результат: поганий ?

Ну, Ви ж знаєте відому приказку? Так от, з поганих продуктів, гарне блюдо не зробити. Аж ніяк. Не треба намагатися.

Помилка 23: робити картопляне пюре в блендері

Результат: клейка картопляне пюре.

Є кілька секретів отримання повітряного і ніжного пюре:

По-перше, не переварюйте картоплю.

По-друге, користуйтеся ручної м’ялкою, а не блендером. І ось чому: чим більше клітин картоплі ви руйнуєте грубим збиванням, тим більше виділяється крохмалю, роблячи липким і клейким ваше блюдо. Ручна м’ялкою звертається з картоплею делікатно.

До речі, важливо і правильно підібрати сорт картоплі для пюре. Наприклад, жорстка червона, яка погано розварюється, не підійде.

Помилка 24: дозволити зеленим овочам втратити колір

Результат: неприємно на вигляд.

Коли ви готуєте щось на зразок спаржі або інших продуктів яскраво зеленого кольору, то хочете, щоб вони залишались таким ж апетитними і при подачі на стіл. Пам’ятайте, що такі овочі темніють через 7 хвилин після того, як ви вийняли їх з води. Тому готуйте їх безпосередньо перед подачею.

Чи можна різко охолодити їх після варіння, а перед подачею злегка підігріти на сковороді. Так колір теж збережеться.

Допомагає і збризкування оцтової або лимонної кислотою відразу ж після приготування.

Помилка 25: переварені яйця

Результат: гумовий білок і неприємний сіруватий жовток

Білок готується набагато швидше жовтка, і це проблема. Тому що білок вже гумовий, а жовток ще не готовий. А адже зварити ідеальне яйце не так складно: покладіть його в холодну воду і поставте на сильний вогонь. Після того, як вода закипіла, зніміть каструлю з вогню і дайте постояти протягом 10 хвилин. Потім охолоджуємо яйце під струменем холодної води.

Помилка 26: неправильно зварений рис

Результат: клейка рисова каша, замість розсипчастого рису.

Спробуйте зварити рис не за стандартом: на склянку крупи — 2 склянки води, готувати до випаровування води, а як макарони — тобто налити води побільше, щоб рисинків вільніше плавали, а не терлися один об одного, виділяючи крохмаль.

Перевіряйте готовність рису. Коли він звариться, просто злийте залишки води.

Помилка 27: ягоди в кексі пішли на дно

Результат: не найкрасивіший у розрізі кекс.

Ніщо так не прикрашає випічку і не надає їй смак, як свіжі ягоди в ній. Однак у них є одна погана риса — осідати на дні кексу, підкоряючись закону всесвітнього тяжіння. Але красу випічки можна врятувати.

Секрет простий: кидайте ягоди одночасно з борошном, вона допоможе їм утримуватися всередині тіста. Тільки не використовуйте додаткову борошно, а тільки ту кількість, що зазначено в рецепті. І перемішуйте акуратно. Можна ще кинути жменю ягід зверху, коли кекс вже знаходиться у формі.

Помилка 28: заморожувати ягоди в пакеті

Результат: ягідна каша при розморожуванні.

Заморожені ягоди — прекрасний спосіб зберегти до зими яскравий і соковитий шматочок літа. Але коли ви дістаєте їх з холодильника і размораживаете, вони більше нагадують неапетитне пюре. Справа в неправильному підході. Якщо ви заморожуєте їх в пакет або контейнер, то це дозволяє утворюватися великим кристалам льоду, яке потім перетворюють ягоди в кашу. Заморожуйте ягоди, розподіливши їх в один шар на аркуші пергаменту. Потім їх можна спокійно пересипати в будь-яку тару, при розморожуванні вони залишаться ідеальними.

Помилка 29: олія на поверхні супу

Результат: неприємний. Не дуже здорово їсти суп і відчувати, як губи покриваються масляною плівкою.

Наваристий суп, в який до того ж додані овочі, обсмажені на маслі, обзаведеться тонкою плівкою жиру на поверхні. Щоб уникнути її, можна скористатися таким прийомом: регулярно знімати суп з пальника на 15 хвилин, і коли ця плівка трохи застигне — зливати її. Тільки не вилийте половину бульйону.

Якщо у вас є ніч перед подачею супу на стіл, то можна поставити його в холодильник, а потім легко прибрати жир, який застиг шматочками на поверхні.

Помилка 30: неправильно приготовлена основа для піци

Результат: розм’якшення основа, а не хрустка.

Для ідеальної піци основу треба спочатку трохи підсушити в духовці, а вже потім викладати на неї начинку і доводити до готовності. До речі, подбайте про те, щоб начинка не давала надто багато рідини. Наприклад, злийте зайвий розсіл з сиру моцарелла.

Бажаю Вам не робити помилок і нехай Ваша їжа завжди буде смачною!

Завантаження…