19 вересня 2018 р., 12:13

Заготовки Закуски

4 рецепта кабачкової ікри на зиму

Кабачкова ікра хоч і не зовсім «заморська», але взимку ця смачна і корисна закуска буде як не можна до речі. Рецепти підійдуть і для заготовок, та будуть корисні в розпал сезону. Кабачки вибирайте молоді, з ніжною шкіркою, в якій якраз і накопичуються всі корисні речовини. У молодих кабачків шкірку можна не зрізати.

Дуже важливо правильно вибрати посуд. Найкраще підійде жаровня – тип глибокої сковороди без ручки або каструля з товстим дном (не емальована, інакше все пристане до дна).

1. Класичний рецепт кабачкової ікри з томатною пастою і часником

Перевірена роками класика — безпрограшний варіант.

Вам знадобиться:

  • морква – 2 шт.
  • цибуля ріпчаста – 2 головки
  • масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • кабачки молоді – 2 шт.
  • часник – 1-2 зубчики
  • паста томатна – 2-3 ст. л.
  • сіль – за смаком
  • перець чорний мелений – за смаком
  • оцет столовий – 1 ст. л. (за бажанням)

Приготування:

  • Моркву натерти на крупній тертці, цибулю нарізати невеликими кубиками.
  • Частина масла розігріти в сковороді і обсмажити на ньому цибулю з морквою до золотистого кольору, поки вони не стануть м’якими.
  • Молоді кабачки замість зі шкіркою нарізати на великі кубики і обсмажити на маслі, можна на тій же сковорідці, попередньо переклавши з неї обсмажені цибулю і моркву в жаровню.
  • Перекласти в жаровню кабачки, додати трохи води, перемішати і, не закриваючи кришкою, тушкувати на невеликому вогні близько години. Час від часу перемішувати, щоб уникнути пригорання, при необхідності додавати воду.
  • Часник пропустити через чеснокодавку і разом з томатною пастою і спеціями додати ікру хвилин за 15 до готовності.
  • Готову ікру збити блендером.
  • Якщо ікра призначена для закрутки на зиму, влити в неї оцет, перемішати, накрити кришкою і проварити кілька хвилин, а потім швидко розкласти по попередньо простерилизованным банкам і закатати.
  • 2. Кабачкова ікра з помідорами та болгарським перцем, приготовлена в духовці

    Оригінальний спосіб приготування і не менш оригінальний яскравий смак і аромат.

    Вам знадобиться:

    • кабачки (бажано молоді) – 3 шт.
    • помідори – 4-5 шт.
    • перець болгарський – 2 шт.
    • цибуля ріпчаста – 4 головки
    • морква – 3 шт.
    • масло рослинне – 5-6 ст. л.
    • часник – 3 зубчики (за бажанням)
    • сіль – за смаком
    • перець чорний мелений – за смаком
    • оцет яблучний – 2 ст. л. (за бажанням)

    Приготування:

  • Духовку розігріти до 180 °C.
  • Болгарський перець очистити від насіння і разом з кабачками і помідорами нарізати на великі шматочки.
  • Очистити цибулю і моркву і нарізати на товсті гуртки.
  • Полити деко олією, розкласти на ньому овочі і запікати в духовці близько години до м’якості.
  • Потім перекласти все разом з соком, що виділився в каструлю з товстим дном або жаровню, додати часник, пропущений через чеснокодавку, посолити, поперчити і подрібнити блендером до отримання однорідної консистенції.
  • Якщо ікра призначена для закрутки на зиму, довести її на середньому вогні до кипіння, час від часу помішуючи.
  • Знявши з вогню, влити оцет, добре перемішати, швидко розкласти по попередньо простерилизованным банкам і закатати.
  • 3. Кабачкова ікра з додаванням томатної пасти і майонезу

    А ось це щось новеньке – ікра з майонезом! Всюдисущий майонез проник і заготовки на зиму! Однак ви здивуєтеся, який ніжний і, в той же час, пікантний смак він надає ікрі.

    Вам знадобиться:

    • кабачки (бажано молоді) – 3 шт.
    • цибуля ріпчаста – 2 головки
    • майонез – 80-100 г
    • паста томатна 100 г
    • масло рослинне – 2 ст. л.
    • цукор – 2 ст. л.
    • сіль – за смаком
    • перець чорний мелений – за смаком
    • лавровий лист – 1 шт.
    • оцет столовий – 1 ст. л. (за бажанням)

    Приготування:

  • Крупно нарізані кабачки і цибулю прокрутити на м’ясорубці.
  • Перекласти в жаровню або каструлю з товстим дном і гарненько перемішати з томатною пастою, рослинним маслом і майонезом.
  • Довести до кипіння на середньому вогні, помішуючи; трохи зменшити вогонь і готувати ще 1,5–2 години при частому помішуванні.
  • Посолити, поперчити, додати цукор і лавровий лист і тушкувати ще 1 годину, помішуючи.
  • Для надійності за кілька хвилин до готовності влити оцет і як слід перемішати.
  • З готової ікри видалити лавровий лист, щоб вона не гірчила, швидко розкласти по попередньо простерилизованным банкам і закатати.
  • 4. Кабачкова ікра з яблуками

    Яблука потрібно вибирати зелені й кислі – вони не тільки додадуть ікрі пікантність, але і стануть натуральним консервантом.

    Вам знадобиться:

    • масло рослинне – 3 ст. л.
    • морква – 1 шт.
    • цибуля ріпчаста – 1 головка
    • помідори – 2-3 шт.
    • кабачки – 3 шт.
    • яблука зелені кислі – 2 шт.
    • часник – 1 зубчик
    • сіль – за смаком
    • перець чорний мелений – за смаком

    Приготування:

  • Моркву натерти на тертці, цибулю нарізати кубиками.
  • Кабачки також нарізати кубиками.
  • З помідорів видалити шкірку – для цього на помідорах зробити хрестоподібний надріз, покласти їх на сито або друшляк і обдати крутим окропом, після цього шкірка легко знімається. Нарізати помідори кубиками.
  • Розігріти на сковороді частина рослинного масла і обсмажити на ньому спочатку цибулю з морквою до золотистого кольору, потім додати помідори, обсмажити все разом і перекласти в жаровню або каструлю з товстим дном.
  • Влити на сковороду масло, що залишилося, обсмажити до м’якості кабачки і перекласти в каструлю.
  • Яблука очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками і перекласти до овочів.
  • Тушкувати все разом близько 30 хв. на невеликому вогні, регулярно помішуючи.
  • Пропустити часник через чеснокодавку і додати до овочів. Посолити, поперчити і тушкувати ще стільки ж при періодичному помішуванні.
  • Збити ікру блендером, довести до кипіння і протушкувати ще 5 хвилин.
  • Готову ікру швидко розкласти по попередньо простерилизованным банкам і закатати.
  • Джерело

    Завантаження…