2 серпня 2017, 12:32

Другі страви Перші страви

5 смачних рецептів грузинської кухні

Рецепти грузинської кухні — це буйство найяскравіших гастрономічних фарб і безпрограшний вибір для тих, хто любить смачно, багато і ситно. Грузинська кухня — рецепт довголіття! Для грузинської кухні характерний досить скромний набір продуктів. Однак уміння їх поєднувати робить їжу яскравим, різноманітним і дуже корисною як для здоров’я, так і для фігури.

Зміст:

  • Харчо по-мегрельські
  • Лобіо
  • Сациві
  • Хачапурі по-мегрельські
  • Гомі
  • 1. Рецепти грузинської кухні — Харчо по-мегрельські

    Інгредієнти:

    • Дебела телятина 1 кг
    • Мелені волоські горіхи або мелений фундук 1 склянку або 1/2 склянки
    • Вода 1,5–2 л
    • Білий ріпчаста цибуля 100 г
    • Кінза (цілком зі стеблами) 200 г
    • Часник 3-4 зубчики
    • Стручковий перець 1 шт.
    • Запашний перець за смаком
    • Сольпо смаком
    • Мелений чорний перецпо смаком
    • Імеретинський шафран 20 г

    Спосіб приготування:

  • Телятину наріжте кубиками і покладіть в каструлю або казан. Залийте холодною водою, поставте на вогонь.
  • Варіть до м’якості на невеликому вогні 2 години, попутно знімаючи піну.
  • Всі інгредієнти разом з горіхами і спеціями змішайте в блендері або кухонному комбайні. Перейдіть до пасти золотистого кольору.
  • Отриману пасту додайте в каструлю з телятиною, доведіть до кипіння і в кінці додайте сіль за смаком.
  • P. S. Харчо по-мегрельські повинно мати колір золота. Він досягається завдяки имеретинскому шафрану. Перед використанням його потрібно процідити за допомогою сита.

    2. Рецепти грузинської кухні — Лобіо

    Інгредієнти:

    • Строкатий лобіо (обов’язково червоного сорту мерцхала) 1 кг
    • Білий ріпчаста цибуля 5-6 шт.
    • Цибуля-порей 1 стебло
    • Листовий селера 1 пучок
    • Кінза 1 пучок
    • Гострий зелений перець 1 стручок
    • Часник 5-6 зубчиків
    • Сіль 1 ст. л.
    • Подрібнений червоний перець 1 ст. л.

    Спосіб приготування:

  • Замочіть квасолю з вечора холодною водою. Вранці злити воду і залити свіжу, щоб вона покривала вміст посуду.
  • Поставте квасолю на сильний вогонь до закипання.
  • Після закипання злити воду і знову налийте холодної води в пропорції 1:4. Поставте на середній вогонь. Варіть до повного розм’якшення квасолі, періодично помішуючи.
  • Візьміть толкушку для пюре і розімніть квасоля прямо вкастрюле в процесі варіння (для отримання неоднорідною густої маси).
  • Дрібно наріжте цибулю, кубиками — цибулю-порей, тонкими кільцями — селера. Покладіть все в лобіо. Дайте закипіти.
  • Наріжте часник, зелений перець і кінзу. Складіть у ступку, покладіть сіль за смаком.
  • Змішайте всю підготовлену зелень і спеції. Покладіть в лобіо і перемішайте.
  • Після закипання зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть приблизно 15-10 хвилин.
  • Подавайте блюдо гарячим.
  • 3. Рецепти грузинської кухні — Сациві

    Інгредієнти:

    • Курка або цесарка 2 кг
    • Очищені волоські горіхи 500-800 г
    • Уцхосунели 10 г
    • Часник 5-7 г
    • Суха мелена кінза 10 г
    • Свіжа кінза 20 г
    • Сольпо смаком
    • Чорний мелений перецпо смаком
    • Паприка 2-3 г
    • Мінеральна вода за смаком

    Спосіб приготування:

  • Горіхи, уцхосунели, часник, суху мелену кинзу і свіжу кинзу збийте в блендері до однорідної маси.
  • Замаринуйте цесарку або куряче філе в мінеральній воді разом з паприкою і залиште на 5-6 годин. М’ясо повинно стати м’яким.
  • Процідіть через сито, щоб видалити зайву рідину.
  • Обсмажте курку протягом 20 хвилин при 200 градусах, використовуючи фольгу.
  • Наріжте курку красивими кубиками і змішайте з горіховою пастою.
  • Прикрасьте горіховим маслом і гранатовими зернятами і подавайте до столу.
  • P. S. З давніх часів грузини вважають що гранатові зерна очищають організм від зайвого жиру.

    4. Рецепти грузинської кухні — Хачапурі по-мегрельські

    Інгредієнти:

    • Пшеничне борошно 1 кг
    • Молоко 200 мл
    • Тепла вода 300 мл
    • Яйце 1 шт.
    • Вершкове масло 40 г
    • 22 г сіль
    • Цукор-пісок 22 р
    • Дріжджі 22 р
    • Сулугуні 1 кг
    • Імеретинський сир 0,5 кг

    Спосіб приготування:

  • Перемішайте борошно пшеничне, молоко, теплу воду, яйце, вершкове масло, сіль, цукор-пісок, дріжджі.
  • Поставте в тепле місце і дочекайтеся, поки тісто підніметься.
  • Потім расфасуйте тісто по пакетах місткістю 300-330 грамів. Відправте в холодильник.
  • Дістаньте тісто, розкачайте.
  • Додайте 250-280 грамів сиру. Закрийте. Розкачайте. Надайте бажаної форми.
  • Зверху викладіть залишився сир.
  • Відправте в духовку, розігріту до 250-300 градусів, на 7-9 хвилин.
  • Дістаньте хачапурі з духовки і змастіть вершковим маслом. Подавайте до столу.
  • 5. Рецепти грузинської кухні — Гомі

    Інгредієнти:

    • Дроблена кукурудза 1 кг
    • Вода 3 л
    • Кукурудзяна мука 1 стакан
    • Сулугуні для подачі

    Спосіб приготування:

  • Всипте крупу в сито. Поставте в миску з холодною водою так, щоб сито містилося в неї цілком, а вода вільно покривала вміст.
  • Помішуючи рукою по колу, ретельно промивайте крупу подпроточной водою. Намагайтеся, щоб чорні частинки зерен спливли, і зливайте їх, продовжуючи процес до повного«відбілювання».
  • Викладіть крупу в каструлю з товстими стінами чи казанок. Налийте води в співвідношенні 1:3. Поставте на сильний вогонь.
  • Після закипання зніміть піну з рештою частинками зерен, зменшіть вогонь до невеликого. Перемішайте дерев’яною лопаткою або ложкою, дістаючи до самого дна.
  • Продовжуйте варити. У процесі варіння крупа утворює в’язку однорідну масу, яку треба час від часу ретельно перемішувати до самого дна.
  • Через 40 хвилин просіяне кукурудзяне борошно потроху всипайте в гомі, одночасно перемішуючи так, щоб не утворилося грудок.
  • Накрийте кришкою і дайте потомитися 15 хвилин. Запах борошна повинен зникнути. Готовність можна визначити по тому, як краю гомі біля стінок каструлі почнуть підсихати, утворюючи плівку.
  • Занурюючи лопатку в холодну воду, зачерпніть гомі і викладіть на тарілку. Гомі можна викласти на загальне глибоке блюдо і покласти всередину скибочки сулугуні, а можна на порційні тарілочки. Покладіть кожному гостю його порцію поряд з основним приладом. Страва обов’язково повинно бути дуже гарячим, щоб сулугуні встиг розтанути.
  • Приємного апетиту!

    Завантаження…