8 травня 2016, 1:49

Перші страви

9 рецептів смачних супів зі щавлем

Після зими ароматні супи зі щавлем або інший свіжою зеленню насичує організм безліччю вітамінів, та й просто доставляють насолоду своїм смаком і виглядом. А готуються всі зелені супи швидко і просто.

1. Зелений борщ з щавлю

У ці щі можна додати будь-яку дику зелень: кропиву, огірочник, часник, зелений лук, черемшу… Щі від цього будуть ставати тільки краще.

Інгредієнти на 4 порції зелених щей з щавлю:

  • 2 середні картоплини
  • 1 цибулина
  • великий пучок молодого щавлю
  • середній пучок молодого шпинату
  • маленький пучок зелені за смаком (петрушка, кріп, тархун, кінза)
  • 3 столових ложки вершкового масла
  • сіль, мелений чорний перець
  • 4 варених яйця і жирна сметана для подачі

Приготування зелених щей з щавлю:

  • Цибулю дуже дрібно наріжте, розтопіть в каструлі з товстим дном 1 столову ложку вершкового масла, покладіть цибулю і на невеликому вогні обсмажте до золотистого кольору, помішуючи, приблизно 15 хв.
  • Влийте в цю каструлю 1,5 л холодної води, на середньому вогні доведіть до кипіння, варіть 20 хв. Потім процідіть, цибулю покладіть в блендер, залийте приблизно 0,5 склянки відвару, відставте.
  • Картоплю наріжте невеликими кубиками, покладіть в каструлю, залийте гарячим відваром з-під лука, доведіть до кипіння, варіть до м’якості картоплі, приблизно 10 хв.
  • Збийте цибулю з відваром в блендері до однорідності, влийте в каструлю з картоплею. Як тільки закипить, зніміть з вогню, посоліть і поперчіть, зберігайте теплим.
  • У шпинату і щавлю видаліть стебла. Решту зелень подрібніть.
  • У великій сковороді розігрійте масло, що залишилося, покладіть всю зелень, перемішайте, закрийте кришкою, варіть на сильному вогні 3 хв. Відкрийте, ще раз перемішайте. Якщо все листя пов’яли, перекладіть зелень у каструлю з картоплею, якщо ще не зів’яли, потримайте на вогні під кришкою ще 1-2 хв.
  • Поставте суп на вогонь, доведіть до кипіння і готуйте 2-3 хв.
  • Розлийте суп по тарілках, в кожну покладіть розрізане яйце і ложку сметани. Подавайте негайно.
  • Приємного апетиту!

    2. Зелений борщ

    Інгредієнти на 6-8 порцій зеленого борщу:

      • 6 – 8 курячих гомілок
      • 3 великих пучка щавлю
      • 4 великі картоплини
      • 2 середні морквини
      • 2 середні цибулини
      • 2 великих помідора
      • 3 зубчики часнику
      • великий пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля)
      • оливкова олія
      • сіль, мелений чорний перець
      • сметана для подачі

    Приготування зеленого борщу:

  • Курячі гомілки покладіть у велику каструлю, залийте 2,5 л холодної води і доведіть до кипіння. Зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть 30 хв.
  • Переберіть щавель і видаліть жорсткі стебла. Листя наріжте.
  • Очистіть і наріжте картоплю невеликими кубиками. Цибулю очистіть і наріжте маленькими кубиками. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці. Помідори опустити в окріп і очистіть від шкірки, наріжте кубиками.
  • Розігрійте в сковороді оливкове масло і обсмажте цибулю до м’якості, 5 хв. Додайте моркву, а ще через 5 хв. помідори і смажте, поки не википить рідина.
  • Додайте в бульйон картоплю, доведіть до кипіння, посоліть і варіть 5 хв. Потім додайте обсмажені овочі в каструлю і варіть при легкому кипінні 5 хв. Покладіть в суп щавель, варіть 3 хвилини, потім зніміть каструлю з вогню.
  • Дрібно наріжте зелень, порубаєте часник і заправте борщ. Накрийте кришкою і залиште на 10 хв.
  • Розлийте борщ по тарілках, додайте в кожну по курячій ніжці. Подавайте зі сметаною.
  • Приємного апетиту!

    3. Хлібний суп зі щавлем

    Інгредієнти на 4-6 порцій хлібного супу зі щавлем:

    • 250 г черствого хліба без кірок
    • 150 г щавлю
    • 1 невеликий пучок зеленої цибулі
    • з 1 невеликому пучку кропу і петрушки
    • 90 г вершкового масла
    • 2 л води або овочевого бульйону
    • лимонний сік за смаком
    • сіль і чорний перець за смаком

    Приготування хлібного супу зі щавлем:

  • Кріп і петрушку промийте, відокремте листя від стебел. Зелену цибулю очистіть і розріжте білу частину. Щавель, стебла зелені і білу частину цибулі наріжте і варіть в сотейнику з розтопленим вершковим маслом, 10 хвилин.
  • Хліб наріжте або наламайте, додайте в сотейник і залийте теплою водою. Накрийте сковороду кришкою, зніміть з плити і залиште на 10 хвилин, щоб хліб ввібрав воду.
  • Доведіть суп до кипіння, безперервно розмішуючи дерев’яною ложкою. Знову накрийте кришкою і готуйте не менше 30 хвилин. Перемішувати на цьому етапі не потрібно, інакше хліб прилипне до дна.
  • Перемішайте готовий суп дерев’яною ложкою, намагаючись розбити всі залишилися грудочки.
  • Додайте дрібно нарізану зелень і зелену частину цибулі, приправте сіллю, перцем і лимонним соком за смаком. Доведіть до кипіння і відразу зніміть з плити.
  • Розлийте по тарілках, посипте чорним перцем.
  • Приємного апетиту!

    4. Французький щавлевий суп (soupe à à oseille)

    Інгредієнти на 6-8 порцій французького щавлевого супу:

    • 500 г свіжого щавлю
    • 4 середні картоплини
    • 2-3 гілочки свіжого кервелю або петрушки
    • 2 жовтки
    • 1,5 ст. л. вершкового масла
    • 3 ст. л. крем-фреш
    • щіпка свеженатертого мускатного горіха
    • сіль, мелений чорний перець

    Приготування французького щавлевого супу:

  • Переберіть щавель, видаліть стебла, ретельно промийте листя і обсушіть (зручніше за все робити це в «каруселі» – сушці для салатних листя і зелені).
  • Обсмажте щавель на середньому вогні в сковороді з розтопленим вершковим маслом, сіллю, перцем і мускатним горіхом, 4-5 хв. Зніміть з вогню.
  • Очистіть картоплю і наріжте кубиками. У каструлі доведіть до кипіння 1,5 л води, посоліть і поперчіть. Покладіть картоплю, варіть 25 хв.
  • Додайте щавель і варіть ще 3 хв. Зніміть суп з вогню.
  • Збийте виделкою жовтки з крем-фреш і акуратно, помішуючи, введіть в суп. Збийте суп блендером до однорідності.
  • Цей суп подається завжди теплим. Кервель або петрушку подрібніть і посипте суп перед подачею.
  • Приємного апетиту!

    5. Зелений борщ на м’ясному бульйоні

    Інгредієнти на 6 порцій зелених щей на м’ясному бульйоні:

    • шпинат — 200 г
    • щавель — 200 г
    • черемша — 3-4 листочка
    • капуста молода — 1 качан
    • картопля — 4 шт.
    • цибуля — 1 шт.
    • бульйон м’ясний — 2 л
    • яйце круте — 3 шт.
    • масло вершкове — 2 ст. л.
    • петрушка — 4 гілочки
    • кріп — 4 гілочки
    • сметана
    • сіль

    Приготування зелених щей на м’ясному бульйоні:

  • Шпинат, щавель і черемшу ретельно промити в проточній воді, нарізати тонкою соломкою, обдати окропом і відкинути на сито.
  • Капусту сполоснути, видалити верхні грубі листя і качан. Листя нашаткувати. Картоплю і цибулю очистити і нарізати кубиками.
  • У каструлі з товстим дном нагріти олію, покласти цибулю і смажити до золотистого кольору, 5 хв. Влити 2 л бульйону, додати картоплю, варити 15 хв.
  • Посолити суп, покласти шпинат, щавель, черемшу і капусту, варити 7 хв.
  • Петрушку і кріп промити і подрібнити. Яйця очистити і розрізати навпіл.
  • Суп розлити по тарілках, в кожну з них покласти по половинці яйця і подрібнену зелень. Подавати зі сметаною.
  • Приємного апетиту!

    6. Бурячник з рибою

    Інгредієнти на 6 порцій ботвиньї з рибою:

    • цибуля, кріп, чорний перець горошком і лавровий лист для відварювання горбуші
    • світлий (кислий) квас – 600 мл
    • середні огірки – 4 шт.
    • середній пучок щавлю
    • темний хлібний квас – 400 мл
    • листя бурякової гички – 15-20 шт.
    • велика жменя листя кропиви
    • сіль, цукор
    • сметана для подачі
    • великий пучок шпинату
    • тертий хрін – 1 ст. л.
    • лимонна цедра – 1 ст. л.
    • філе горбуші або річкової форелі – 500 г

    Приготування ботвиньї з рибою:

  • Рибу для ботвиньї підготувати заздалегідь, відваривши її в невеликій кількості киплячої підсоленої води з цибулею, кропом, чорним перцем і лавровим листом. Потім повністю охолодити у відварі і нарізати невеликими шматочками.
  • Всю зелень нарізати і опустити в окріп на 2-3 хв. (можна використовувати відвар від риби), відкинути на сито, дати стекти воді.
  • Огірки очистити від шкірки, видалити насіння, нарізати м’якоть маленькими кубиками. Змішати темний і світлий квас, додати хрін і цедру лимона, покласти всю зелень і огірки, посолити і додати цукор за смаком. Охолодити, 2-4 ч.
  • При подачі в кожну тарілку з ботвиньєю покласти шматочки риби і сметану.
  • Приємного апетиту!

    7. Крижаний гороховий суп

    Інгредієнти на 4 порції крижаного горохового супу:

    • овочевий бульйон – 900 мл
    • часник – 2 зубчики
    • сіль, чорний мелений перець
    • сметана – 4 ст. л.
    • пучок щавлю
    • пір’я зеленого лука – 6 шт.
    • рослинне масло – 1 ст. л.
    • гілочки свіжої м’яти – 4 шт.
    • зелений стручковий горох – 400 г

    Приготування крижаного горохового супу:

  • Горох, зелена цибуля, щавель і м’яту вимити. У стручків гороху зрізати кінчики, зелену цибулю дрібно нарізати. Часник очистити і подрібнити.
  • Розігріти олію, обсмажити цибулю і часник, 5 хв. Влити бульйон і довести до кипіння. Покласти горошок і варити на повільному вогні 10 хв. Додати щавель і м’яту, готувати ще 3 хв.
  • Перелити суп в блендер і збити в однорідну масу. Посолити, поперчити. Остудити і прибрати в холодильник на 4 години.
  • При подачі розлити по тарілках і додати по 1 ст. л. сметани.
  • Приємного апетиту!

    8. Український зелений борщ

    Інгредієнти на 6 порцій українського зеленого борщу:

    • масло рослинне – 2 ст. л.
    • цибуля ріпчаста – 1 цибулина
    • лавровий лист – 2 шт.
    • морква – 1 шт.
    • сіль – за смаком
    • щавель – 150 г
    • свинина на кісточці – 400 г
    • перець горошком – за смаком
    • борошно пшеничне – 1 ч. л.
    • яйце варене круто – 1 шт.
    • картопля – 4 бульби
    • шпинат – 150 г

    Приготування зеленого борщу українського:

  • М’ясо покласти в каструлю 1,5 л води, довести до кипіння, зняти піну і варити 1,5 ч. Перекласти в миску, бульйон процідити і знову довести до кипіння.
  • Овочі очистити. Картоплю нарізати кубиками, додати в суп, варити 10 хв.
  • Цибулю і моркву нарізати соломкою, обсмажити в розігрітій олії 8 хв. Змішати з борошном.
  • Щавель і шпинат дрібно нашаткувати.
  • Покласти в бульйон всі овочі, лавровий лист, сіль і перець. Готувати 6 хв.
  • Яйце нарізати кружками, м’ясо – шматочками. Додати в борщ і подати до столу.
  • Приємного апетиту!

    9. Шовковистий суп зі щавлем і черемшею

    Інгредієнти на 4 порції супу зі щавлем і черемшею:

    • вершки жирністю 9% – 2 ст. л.
    • сіль, чорний перець мелений
    • великий картопля – 2 шт.
    • пучок листя черемші
    • базилік – 1 гілочка
    • масло рослинне – 1 ст. л.
    • цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • великий пучок щавлю
    • плавлений сир – 200 г
    • горіх мускатний

    Приготування супу зі щавлем і черемшею:

  • Цибулю і картоплю очистити і нарізати довільно.
  • У каструлі закип’ятити 1,5 л води, злегка підсолити, покласти цибулю і картоплю і варити до готовності картоплі. Відкинути овочі на друшляк, відвар зберегти.
  • Щавель і черемшу перебрати, вимити, видалити жорсткі черешки. Скласти в чисту каструлю, поставити на невеликий вогонь і готувати, час від часу перевертаючи, 2 хв. Злити виділилася рідина.
  • Помістити картоплю, цибулю і зелене листя в блендер і подрібнити в пюре. Викласти в каструлю з овочевим відваром, довести до кипіння. Додати сир, ретельно перемішати. Зменшити вогонь і проварити 4 хв.
  • Влити в суп вершки, перемішати і відразу ж зняти з вогню. Приправити сіллю і свіжомеленим чорним перцем.
  • Суп розлити по тарілках, прикрасити свіжою зеленню.
  • Приємного апетиту!