7 червня 2017, 6:24

Другі страви

Другі пісні страви

Великий піст – найбільш строгий, вважається, що в цей час людина слід за шляху очищення подібно до того, як Господь 40 днів постився у пустелі. Протягом цього Посту необхідно утримуватися від багатьох звичних продуктів, однак це не означає, що харчування зводиться до двох-трьох страв – смачні другі пісні страви існують, і їх чимало!

Протягом усього часу Великого Посту їсти яйця, м’ясо, молоко, сир і пити вино заборонено. На жаль, саме ці продукти є в нашій країні одними з основних: щодня в їжу ми вживаємо і молоко, і сир, і яйця, і м’ясо. Тим не менш, незважаючи на обмеження саме найбільш часто зустрічаються в раціоні російської людини продуктів харчування в Піст може бути досить різноманітним і смачним.

У перший тиждень Великого Посту тим, хто постує, доводиться особливо важко – в їжу не можна вживати ще й рослинне масло, яке потрібно для приготування дуже багатьох других і перших страв. Тут вже кожен вирішує сам, найсуворіше дотримання правил – не закон, однак існує чимало повноцінних других страв, які можна приготувати і без масла.

1. Пісна тушкована квасоля без масла «по-монастирськи»

Знадобиться: квасолю, ріпчасту цибулю, петрушка, кріп, сіль.

Як приготувати пісну квасоля без масла:

  • Перебрати і обдати квасоля окропом, злити воду і залити квасолю теплою водою так, щоб вона злегка покривала, відварити до м’якості, підсолити.
  • Покласти рубаний ріпчасту цибулю, варити ще 30 хв, покласти рубану зелень, перемішати.
  • Подавати квасоля по-монастирськи в гарячому або холодному вигляді разом з відваром.
  • 2. Пісна морква, запечена з медом

    Знадобиться: 700 г моркви, 300 мл апельсинового соку, 2 ст. л. меду, 1 цибуля-порей, 1 зубчик часнику, 1 ст. л. спецій (мускатний горіх, гвоздика, кориця), 1 ст. л. маку, перець, чебрець, сіль.

    Як приготувати пісну запечену морква:

  • Моркву нарізати тонкими смужками, нарізати порей, розчавити часник.
  • Моркву і порей відварити 5-6 хвилин, опустивши в каструлю з киплячою підсоленою водою, потім злити воду, а овочі викласти у форму для запікання.
  • Перемішати мед з часником, соком апельсина, чебрецем і спеціями, полити овочі, поперчити і посолити їх, накрити форму кришкою і запекти в розігрітій до 180 градусів духовці півгодини, перед подачею посипати маком.
  • 3. Пісна запіканка з картоплі та грибів

    Знадобиться: 750 г свіжих або заморожених грибів, 3-4 бульби картоплі, ріпчаста цибуля або часник), спеції за смаком.

    Як приготувати пісну запіканку:

  • Відварити До готовності гриби, перекрутити їх в м’ясорубці, потім перекрутити сиру картоплю.
  • Дрібно нашаткувати цибулю, перемішати з картоплею і грибами, заправивши за смаком спеціями.
  • Перекласти суміш у форму для запікання, випікати в розігрітій духовці до готовності.
  • 4. Грузинське овочеве «Мхали»

    Знадобиться: 200 г білокачанної капусти/солодкого перцю/буряків/шпинату/ріпчастої і зеленої цибулі, 90 г волоського горіха, 20 г зелені (кінза, петрушка, кріп), 15 г винного оцту, 5 г часнику, 6 г червоного перцю, 3 г хмелі-сунелі, сіль.

    Як приготувати мхали по-грузинськи:

  • Основний овоч підготувати, промивши і видаливши все непотрібне, відварити до готовності з невеликою кількістю води (або можна запекти його в духовці, або обшпарити – наприклад, молоду капусту), відкинути на друшляк, дати охолонути, віджати і дрібно порубати.
  • Потовкти горіхи з часником, додати дрібно посічену зелень, приправи, перець, сіль, оцет, перемішати.
  • Залити мхали заправкою і перемішати.
  • 5. Пісні овочі по-китайськи

    Знадобиться: 2 склянки води, 1-2 цибулини, 3-4 капелюшка гриба без ніжок, 1 морква середня, 1 склянку суцвіть броколі, 1 склянку китайської капусти, 1,5 ст. л. крохмалю білого, соєвий соус.

    Як приготувати пісні овочі по-китайськи:

  • Цибулю нарізати півкільцями, гриби без ніжок замочити в невеликій кількості води, моркву нашаткувати соломкою, китайську капусту нарізати по діагоналі на шматочки по 2,5 см шириною.
  • Воду довести до кипіння в каструлі, покласти гриби і цибулю, зробити вогонь мінімальним, накрити кришкою, варити 45 хв.
  • Додати брокколі і моркву, накрити кришкою, проварити 2-3 хв, покласти капусту, варити ще 1 хв.
  • Крохмаль розвести 2-3 ст. л. води, влити суміш у каструлю при постійному помішуванні, коли цей соус стане майже прозорою і придбає кремову консистенцію, збризнути все соєвим соусом.
  • Подаються пісні овочі по-китайськи до рису або локшини.
  • 6. Рецепт пісного овочевого соусу

    В якості основного блюда можна приготувати і просто відварена картопля, рис, чечевицю, макарони, спагеті або перлову, гречану крупу. Додати будь-якому з цих страв більш цікавий смак без масла дуже просто – приготуйте пісний соус з авокадо і огірка.

    Знадобиться: 1 частина авокадо, 1 частина свіжого огірка, сіль і спеції за смаком.

    Як приготувати пісний соус:

    Авокадо і огірок очистити, нарізати довільно невеликими шматками і перемолоти до кашкоподібної консистенції за допомогою блендера, підсолити і приправити спеціями за смаком. Чим більше огірка буде додано, тим більш рідким буде соус.

    Ще два рецепту соус з авокадо Ви знайдете тут і тут.

    7. Пиріг із сухофруктів — на десерт

    Але ж і солоденького теж хочеться, незважаючи на піст. Ось це пиріг з сухофруктів підійде в якості пісного десерту.

    Знадобиться: 1 стакан кураги та родзинок, по половинці лимона і апельсина, 300 мл міцного чорного чаю, 1 столова ложка меду, мигдаль, волоські горіхи, 1 склянка борошна, 1 чайна ложка соди, 3 столові ложки оливкової олії, цукор для посипання.

    Як приготувати пиріг з сухофруктів:

  • Стакан кураги і родзинок заливаємо окропом і даємо настоятися.
  • Тим часом пропускаємо через м’ясорубку з половини лимона і апельсина і заливаємо їх чаєм з розведеною ложкою меду.
  • Сухофрукти відкидаємо на друшляк, змішуємо з цитрусами або одягають і додаємо до них по жмені подрібненого мигдалю і волоських горіхів.
  • Далі всипаємо просіяне борошно, вводимо гашену соду, оливкова олія і замішуємо тісто.
  • Застеляємо форму для запікання пергаментним папером, викладаємо в неї тісто і зверху посипаємо цукром. Випікаємо пиріг 40-45 хвилин при температурі 190°C.
  • Харчування дійсно може бути смачним і різноманітним навіть під час самого суворого – Великого Посту. Будьте здорові!