29 липня 2017, 10:06

Другі страви М’ясо

Джиз-биз

Джиз биз — страва пастухів, яким вони харчувалися і харчуються у своїх довгих подорожах по пасовищах. Потрухи неможливо довго зберігати, ось чому джиз-биз швидко готується і тут же з’їдається. Готують джиз-биз в садже або в казані, в домашніх умовах можна використовувати велику важку сковороду (чавунні).

Інгредієнти для приготування джиз-быза:

  • Баранячий лівер (печінка, серце, легке) — 1 штука
  • Жир — 100-200 грам
  • Цибуля ріпчаста — 2-3 штучки
  • Болгарський перець — 4-5 штучок
  • Чилі — 1-2 штучки
  • Зелень (кінза, кріп, базилік) за смаком
  • Зіра (кумин) — 1 чайна ложечка
  • Коріандр — 1 чайна ложечка
  • Перець чорний — 1 чайна ложечка
  • Сіль за смаком
  • Помідори — 700 грам
  • Часник — 2-3 зубчики

Як приготувати джиз-биз:

Цибулю очистіть і наріжте півкільцями. Помідори потрібно нарізати кубиками. Крупно наріжте перець. Якщо будете використовувати перець різних кольорів, то страва буде яскравіше.

Курдючний жир наріжте шматочками по 3-4 сантиметри. Розігрійте казан і вже розігрітий покладіть шматки жиру, щоб витопити їх наполовину можливого. Першим в казан закиньте серце. Для цього спочатку приберіть плівки, жир і наріжте великими шматочками. У печінці зняти плівку і вирізати протоки, нарізати кубиками. З легким зробити те ж саме.

Не прибираючи выжарки і не роблячи вогонь менше додайте в казан потрухи і овочі кожні 2-3 хвилини в наступному порядку: серце, печінка, легені, овочі. Цибулю покладіть останнім і, не заважаючи, накрийте казан кришкою, збавивши вогонь до мінімуму. Все повинно стояти десь з півгодини.

Часник подрібніть і чилі теж наріжте дрібно, вичистити його від насіння і стулок, так як вони самі гострі. Наріжте зелень за смаком (кинзу, базилік, петрушку). В оригінальному варіанті використовують кінзу. Через час відкрити кришку, додати перець чилі, рубану зелень, посолити і додати спеції за смаком, а потім гарненько перемішати, закрити кришкою і тушкувати ще 5-6 хвилин.

Подавати це блюдо треба відразу ж гарячим!

Якщо Ви любите готувати щось незвичайне, пікантне і вражаюче, то ці страви точно для Вас:

М’ясо по-східному

Тому Кха Кунг гострий тайський суп з креветками

Камбала, запечена в вині з овочами

Гостра курка у вершковому соусі

Приємного апетиту!

Завантаження…