28 червня 2015, 2:55

М’ясо

Фрикадельки по-італійськи

Як приготувати фрикадельки по-італійськи і до них томатний соус

Підготовка: 20 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.

Інгредієнти на 16 фрикадельок (8 порцій):

Фрикадельки:

  • 450 г яловичого фаршу (мінімум 16% жирності)
  • 450 г свинячого фаршу
  • 2\3 склянки молока (цільного або двопроцентного)
  • 3 шматка білого хліба без скоринки
  • 1\4 чашки рікотти
  • 1\4 чашки тертого пармезану
  • 2 яйця
  • 2 чайних ложки крупної солі
  • 1 столова ложка дрібно порізаної свіжої петрушки
  • 2 чайних ложки меленого чорного перцю
  • 1 чайна ложка сушеного орегано або майорану
  • 2-3 подрібнених зубчики часнику
  • Близько 1 склянки борошна для обвалювання
  • 1\3 склянки оливкової олії
  • 2,5 чашки томатного соусу

Томатний соус:

  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 3\4 чашки дрібно нарізаного ріпчастої цибулі
  • 3\4 чашки дрібно порізаної моркви
  • 3\4 чашки дрібно нарізаного селери
  • 2 столові ложки дрібно порізаної свіжої петрушки
  • 1 подрібнений зубчик часнику
  • 1 банку консервованих помідорів або 800 г свіжих помідорів, очищених від шкірки, кісточок і дрібно порубаних
  • 0,5 чайної ложки сушеного або 2 столових ложі свіжого базиліка
  • 1 чайна ложка томатної пасти
  • Сіль і мелений чорний перець за смаком

Як приготувати фрикадельки по італійськи:

Соус:

  • Почати краще з томатного соусу, який буде нервувати на повільному вогні, поки ви готуєте фрикадельки. Нагріти оливкова олія в сковороді на середньому вогні.
  • Додати цибулю, моркву, селеру і петрушку. Перемішати, зменшити вогонь до мінімуму і накрити сковороду.
  • Готувати 15-20 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
  • Зняти кришку, додати часник і додати вогонь. Через півхвилини додати помідори (якщо використовуєте консервовані, спочатку розламайте їх пальцями).
  • Додати томатну пасту і базилік. Приправити сіллю і перцем.
  • Знову зменшити вогонь і, не накриваючи кришкою, залишити нудитися, поки соус не загусне, приблизно на 15-30 хвилин.
  • Потім суміш подрібнити в блендері для однорідної консистенції. Додати спеції за смаком.
  • Фрикадельки:

  • Розігріти молоко в невеликій каструлі. Зняти з вогню, хліб поламати на невеликі шматочки і замочити в молоці, поки він частково не розчиниться. Розім’яти суміш, поки не вийде щось, що нагадує пюре. Викласти на тарілку і дати охолонути.
  • У великій мисці з’єднати свинячий і яловичий фарш, рікотту, пармезан, яйця, сіль, петрушку, орегано, чорний перець, часник і молочно-хлібну суміш. Перемішати руками, але не дуже ретельно, інакше суміш стане занадто щільної і важкої. Хай краще у вас залишаться помітні шматочки м’яса або хліба.
  • Змочити руки і зліпити фрикадельки. Стандартний розмір – 3 см в діаметрі, але Ви можете зробити їх будь-якого розміру. Готові кульки обваляти в борошні і викласти на сковороду. Можливо, під час приготування буде потрібно кілька разів обполіскувати руки.
  • Поставити сковороду на середній вогонь. Підрум’янити фрикадельки хоча б з 2 сторін. Можна не хвилюватися, що центр залишиться сирим, так як фрикадельки ще будуть доходити в соусі.
  • Коли фрикадельки підрум’яняться, помістити їх в соус і повернути так, щоб він покривав кожну. Накрити сковороду і залишити на маленькому вогні 15-20 хвилин.
  • Подавати фрикадельки з соусом і пастою або хрустким хлібом. Для прикраси можна посипати рубаною петрушкою.
  • Приємного апетиту!