9 червня 2015, 9:53

Перші страви

Гуляш по-угорськи

Гуляш по-угорськи – традиційна страва угорської кухні, це дуже густий ситний суп і друге одночасно. Угорський суп-гуляш спочатку готували пастухи на багатті у великому котлі перед довгою і складною роботою. Гуляш складається з яловичини, картоплі, цибулі і перцю, приправляється сушеної солодкої паприкою та часником. Традиційно подають гуляш з борошняними галушками «чипетки», хоча, я вважаю, що він і без галушок дуже навіть смачний. Аромат готового страви, дивним чином, нагадав мені борщ, хоча в гуляш не було ні томатної пасти, ні помідорів, ні буряка, як і в самому борщі, немає сушеної паприки.

Інгредієнти для приготування гуляшу по-угорськи:

  • Яловичина – 800 грам
  • Картопля – 800 грам
  • Цибуля – 200 грам
  • Перець (зелений) – 200 грам
  • Паприка – 2 столових ложки
  • Часник – 2 зубчики
  • Сіль і перець за смаком
  • Рослинна олія для смаження

Для чипетки:

  • Борошно – 80 грам
  • Яйце – 1 штука
  • Сіль за смаком

Як готується гуляш по-угорськи:

  • Цибулю очистіть і подрібніть ножем. Яловичину наріжте шматочками приблизно по 2 сантиметри.
  • Візьміть велику каструлю, налийте туди олію, покладіть цибулю і смажте до прозорості. Потім вогонь зробіть трохи менше, додайте паприку і перемішайте. Закиньте обсмажувати м’ясо і постійно помішуйте.
  • Залийте в каструлю склянку окропу, довести все до кипіння і потримати під кришкою годину або півтора, щоб м’ясо стало м’яким.
  • Картоплю очистіть від шкірки і наріжте у формі кубиків. Перець помийте від насіння і нарізати квадратними шматочками. У каструлю додати ще 600 мл окропу, посолити і поперчити, додати часник, пропущений через прес. Закиньте картоплю і перець в каструльку. Варіть півгодини до готовності картоплі
  • Поки займемося «чипетки». У миску вбийте яйце, додайте щіпку солі і збийте ложкою. Порційно додавати борошно і постійно заважати.
  • Потім відщипуючи невеликі шматочки, викласти їх на тарілку («чипетки» з угорської означає «щипати»). Тарілку і руки попередньо змастити маслом, щоб тісто не прилипало. Воду в каструлі довести до кипіння, посолити, опустити чипетки у воду, варити після спливання 3-5 хвилин.
  • Готовий гуляш покласти в тарілку, додати чипетки. Дуже смачно, якщо доповнити гуляш сметаною!
  • Перші страви — це дуже важлива частина дня і щоб урізноманітнити Ваш обід, ми пропонуємо Вам багато варіантів смачних перших страв:

    Курячий суп з кнелями

    Гороховий суп з мисливськими ковбасками

    Холодний литовський борщ (Холодник)

    Грибний суп з телятиною

    Приємного апетиту!