22 червня 2016, 12:16

Напої

Корисні властивості звичайного чаю

Чай – смачний напій, який чудово вгамовує спрагу і голод, зігріває в холод, і освіжає в спеку. А ще він підвищує працездатність, поліпшує настрій, уповільнює процес старіння…

Чудові корисні властивості чаю:

  • За чашкою чаю зручно вести серйозні ділові переговори і з’ясування стосунків. Дружні посиденьки з чаєм і якимись солодощами налаштовують нас на благодушно неспішну бесіду, поліпшують наш настрій.
  • Після напруженого трудового дня випийте чаю. Він миттєво зніме відчуття втоми, заспокоїть нервову систему.
  • У Вас творча робота, яка загрожує затягнутися далеко за північ? Не пийте кави, заваріть чай. Він сприяє швидкості і легкості мислення, виникнення несподіваних асоціацій і сміливих ідей.
  • Лев Толстой сказав про улюбленому напої: «Чай вивільняє ті можливості, які дрімають у глибині моєї душі».

Як правильно заварювати чай:

Як правильно заварювати чай, щоб він не втратив своїх корисних властивостей? Існує безліч способів заварювання: від національних до сімейних.

Основні правила заварювання чорного чаю, які вважаються правильними в Росії:

  • 3аварочный чайник повинен бути фарфоровим і мати опуклу форму.
  • Перед заваркою його потрібно обполоснути 3-4 рази окропом.
  • Вода для заварки повинна закипіти «білим ключем». Тоді покладіть у фарфоровий чайник порцію сухого чаю і залийте окропом до половини. Закрийте кришкою, а потім накрийте разом з носиком льняною серветкою. Не можна використовувати для цього різних ляльок на ваті: чай пріє і пахне віником.
  • Наполягають заварку 3-4 хвилини, потім доливають окропом.
  • Ви все зробили правильно, якщо після закінчення заварювання з’явилася піна.

Чай допомагає і від карієсу, і від радіації:

  • Чай можна використовувати як ефективний засіб від карієсу, так як в ньому міститься високий відсоток фтору. Правда, пити його в цьому випадку треба без цукру.
  • Міцний зелений чай допомагає нашому організму боротися з радіоактивними отруєннями.

Перевірені народні рецепти лікування чаєм:

  • Міцний гарячий чай з цукром і молоком є протиотрутою при отруєнні алкоголем, наркотиками і транквілізаторами.
  • Жування сухого зеленого чаю допомагає вагітним жінкам від нудоти і при сильних позивах на блювоту.
  • Теплий чай з лимоном, медом і чорним перцем є відмінним сечогінним і потогінним засобом, тому рекомендується при простудних захворюваннях.

Пам’ятайте: «Свіжий чай подібний бальзаму. Чай, залишений на ніч, подібний до змії».

І ще 10 правил смачного чаю, які доповнюють або уточнюють написане вище:

1. Звертайте увагу на свіжість чаю.
З плином часу ефірні масла, що містяться в чаї, можуть розпадатися, що негативно впливає на його смак. Чай може зберігатися до двох років, якщо він зберігається в прохолодному, сухому місці (спробуйте герметичний контейнер). Ви не захворієте і не отруїтеся, якщо вип’єте прострочений чай, але смакові якості будуть набагато краще, якщо ви використовуєте його протягом шести місяців.

2. Свободу чайному листю!
Чайні листя значно збільшуються в об’ємі при заварюванні. Тому для того, щоб на повну розкрити весь його потенціал, подбайте про вільному місці. Це означає, що варто віддати перевагу листовому чаю, а якщо ви все-таки любите чай в пакетиках, то зверніть увагу на пірамідки, в яких більше простору для чаю.

3. Чай — це смачна вода.
У нашій чашці з чаєм основну частину становить вода, тому не буде перебільшенням сказати, що смак чаю залежить від використовуваної води навіть більше, ніж від сорту заварки. Те, що хлоровану воду з крана використовувати не рекомендується, — це зрозуміло всім, але от конкретні рекомендації по вибору води залежать від ваших уподобань і місця проживання. У будь-якому випадку, поставтеся до цього питання серйозно.

4. Точка кипіння.
Не менше значення, ніж якість води, має її температура. Ми з дитинства знаємо, що воду треба добре прокип’ятити, «щоб не було мікробів». Однак, для заварювання хорошого чаю зовсім не потрібно вируючий окріп. Так, чорний чай найкраще заварювати при температурі близько 90 градусів, а зелені і білі сорти при 70-80 градусів. Тому, після закипання води краще дати їй трохи охолонути до необхідної температури. І ні в якому разі не кип’ятіть воду повторно і не змішуйте кип’ячену і не кип’ячену воду — хорошого чаю при цьому не вийде!

5. Не надто багато, не дуже мало.
Дотримуйтеся норми від 1½ до 2 ложок чаю на склянку води для крупнолистовий заварки і зелених, а також трав’яних сортів. Для більшості чорних чаїв, які більш компактні і мають більш тривалий час сушіння, достатньо і 1 чайної ложки. Якщо ви хочете більш міцний і ароматний напій, то додайте чай, але не збільшуйте час настоювання.

6. Правильна посуд.
Велике значення для приготування смачного чаю має використання правильної посуду. Найкраще заварювати і вживати цей напій в керамічному посуді, адже недарма тріумфальний хід чаю по планеті супроводжувалося модою на фарфор і фаянс. Зараз у продажу є самі різноманітні скляні чайники для заварювання, які теж цілком застосовні. Головне пам’ятайте, що робити чай у металевому посуді вкрай не бажано.

7. Дивіться на годинник.
Якщо напій перестоял, то він буде мати дуже гіркий смак, тому що чай починає випускати дубильні речовини. Він досі не небезпечний для здоров’я (перезаваренный чай іноді використовується як домашнє засіб від проносу), але це навряд чи можна назвати смачним. Чорного чаю потрібно близько трьох-п’яти хвилин для настоювання, у той час як зеленому та білому потрібно всього лише дві-три хвилини для досягнення кондиції.

8. Ні краплі молока!
У нас, на відміну від деяких інших країн, не дуже поширений чай з молоком. І це просто чудово! Молочні білки можуть зв’язуватися з корисними речовинами чаю і послаблювати, таким чином його цілющу дію. Ну а про смак такого «чаю» і говорити не доводиться.

9. Трохи лимона.
Додавання лимона підвищує антиоксидантні властивості чаю. Вітамін С забезпечує кислі умови для катехінів всередині нашого тіла, роблячи їх більш доступними для засвоєння в високо-кислотному середовищі нашого кишечника. Додавання цитрусових може також допомогти зробити чай смачніше, так як вона перебивають деяку гіркоту. При цьому можна експериментувати не тільки з канонічним лимоном, але і спробувати апельсин, грейпфрут і так далі.

10. Пийте на здоров’я!
Незалежно від того, чи дотримуєтеся ви строго чайні правила або ставитеся до них зовсім легковажно, пам’ятайте, що чай — це не просто продукт харчування, а справжня культурна традиція, пов’язана з відпочинком і спілкуванням. Навіть найдешевший сорт в оточенні приємних співрозмовників може здатися надзвичайно смачним і навпаки. Так що самий головний секрет отримання смачного чаю лежить зовсім не в області кулінарії.

Приємного Вам чаювання в гарній компанії!