11 січня 2017, 7:17

Випічка

Кулеб’яка

Кулеб’яка — це закритий пиріг з будь-якою складною начинкою (найчастіше це фарш з чого завгодно), перекладеної тонкими млинцями з тіста. Важливо, щоб обсяг і маса начинки становили більше половини від усього обсягу пирога. Блюдо досить універсальний: може бути і закускою, і основною стравою, і доповненням до нього. Традиційна кулеб’яка робиться з дріжджового тіста, але можна взяти листкове або прісне.

Кулеб’яка відрізняється від пирога своєю формою: вона повинна бути більш вузькою і високою, тоді як пиріг зазвичай робиться широким і плоским. Крім того, кулеб’яку іноді готують з двома або трьома різними начинками, розташовуючи їх шарами, наприклад: шар відвареного рису, потім шар м’ясного фаршу і, нарешті, шар крутих яєць, нарізаних кружечками. Для того, щоб нижній шар тіста з внутрішньої сторони готової кулебяке не вийшов вологим, на тісто кладуть менш вологий фарш, як, наприклад, рис, розсипчасту кашу, а поверх — більш вологий і соковитий м’ясний або рибний фарш.

Інгредієнти для приготування кулеб’яки:

  • Борошно пшеничне 1 кг
  • Молоко 1,75 склянки
  • Масло вершкове 125 г
  • Жовток яєчний 5 штук
  • Сухі дріжджі 50 г
  • Цукор 2 столові ложки
  • Сіль 1 чайна ложка
  • Фарш

Приготування кулеб’яки:

  • Тісто, приготовлене опарним або безопарним способом, розкачати смугою по довжині дека або листа (товщиною 1 см, а за шириною 20 см), покласти на рушник, злегка посипаний борошном, укласти на середину тесту у всю його довжину вузькою смугою начинку, підняти краї тіста, з’єднати їх і защипати; потім, піднявши рушник за краї, перекласти обережно кулеб’яку швом вниз на деко, змащене маслом.
  • Кулеб’яку можна прикрасити тонкими смужками з тіста, розташовуючи їх упоперек на деякій відстані одна від іншої. Щоб смужки тіста краще трималися на кулебяке, кінці та середині їх з нижньої сторони потрібно змастити яйцем.
  • Після цього поставити кулеб’яку в тепле місце, дати їй трохи підійти, а потім змастити яйцем, зробити в двох-трьох місцях проколи ножем для виходу пари під час випічки і поставити в гарячий духовий шафа.
  • Випікається кулеб’яка протягом 35-45 хвилин. Якщо під час випічки зарум’янюється тільки один кінець кулеб’яки, то її треба повернути іншим кінцем, а якщо починає зверху підгоряти, покрити вологим папером. Щоб дізнатися, чи готова кулеб’яка, треба проткнути тісто зубочисткою, і якщо на скіпкою, вийнятої з кулеб’яки, немає тіста і вона суха, то кулеб’яка готова.
  • Кулеб’яку зняти з дека, покрити рушником, щоб вона, остигаючи, зберегла м’яку скоринку. Подавати з м’ясним або курячим бульйоном.
  • Приємного апетиту!

    Завантаження…