2 січня 2016 року, 12:07

Випічка

Кята (гата)

Як пише Вікіпедія, кята (гата) — поширене закавказское національний кондитерський виріб, що представляє собою листкові пиріжки. І, як це часто буває, з національними стравами, рецептів приготування — безліч, в різних місцевостях — свій.

Я не знаю, з якої місцевості мій рецепт, але зате знаю, що з нього виходить дуже смачна випічка.

Інгредієнти для приготування кяты (гати):

  • Борошно пшеничне – 315 г
  • Цукор – 150 г
  • Сметана – 120 мл
  • Вершкове масло – 200 г
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Розпушувач – 1/2 чайної ложки
  • Сіль – 1/4 чайної ложки
  • Сухі дріжджі – 5 г

Приготування кяты (гати):

  • У 1-2 столових ложках теплої води розчинити сухі дріжджі, залишити на 5-10 хвилин.
  • У глибокому посуді змішати 210 г борошна, дріжджі і сіль. Додати сметану, 115 г розм’якшеного вершкового масла і замісити м’яке, не липнущее до рук тісто.
  • Скачати тісто в кулю, обгорнути харчовою плівкою і прибрати в холодильник на 5 годин (можна на ніч).
  • Приготувати начинку.

  • Для цього збити 85 г розм’якшеного вершкового масла з 150 г цукру, додати пакетик ванільного цукру, ще раз збити. Повинна вийти пишна біла маса.
  • Потім додати 105 г борошна, разрыхлител і розтирати руками до тих пір, поки не утворюються олійно-борошняні крихти.
  • Прибрати на 15-20 хвилин у холодильник.
  • Приготувати виріб:

  • Дістати тісто з холодильника, дати йому трохи нагрітись при кімнатній температурі і потім розділити на 2 частини.
  • Начинку розділити на дві частини.
  • Кожну частину тіста розкачати в довільний прямокутник, зверху по поверхні рівномірно розподілити 1/2 частина начинки на один прямокутник, 1/2 частина начинки на інший прямокутник, відступаючи пару сантиметрів від краю.
  • Скачати прямокутники в рулет, трохи приплюснути його долоньками і нарізати на невеликі трапеції.
  • Поверхню кожного виробу змастити яйцем.
  • Випікати на деку при 180-190 градусах до придбання золотистого відтінку.
  • Приємного апетиту!

    Завантаження…