6 травня 2015, 7:58

Випічка

Пиріг «Міланський»

Приготування цього листкового пирога — справа не швидка, але зате в результаті ви отримаєте ось таку красиву вкуснятинку, яку не соромно подати на святковий стіл. Гості оцінять вашу майстерність і не залишать від пирога ні шматочка. Перевірено!

Інгредієнти для приготування міланського пирога:

Тісто:

450 г охолодженого листкового тіста

Яєчня-брехуха:

  • 10 великих яєць
  • 1 столова ложка дрібно нарізаної зеленої цибулі
  • 1 столова ложка дрібно нарізаної петрушки
  • 2 чайних ложки нарізаного свіжого естрагону
  • сіль і мелений перець за смаком
  • 3 столових ложки несолоного вершкового масла

Перці:

  • 6 великих червоних болгарських перців
  • сіль і мелений перець за смаком

Шпинат:

  • 680 г шпинату
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 1 столова ложка несолоного вершкового масла

Сир:

  • 2 зубчики часнику
  • 1/4 чайної ложки тертого мускатного горіха
  • 225 г швейцарського сиру або Грюйера (можна замінити будь-яким твердим сиром з неяскравим смаком і ароматом)

Мастило:

  • 1 велике яйце
  • 1 столова ложка води
  • щіпка солі

Ще:

  • 225 г шинки (бажано, копченої)
  • панірувальні сухарі

Приготування міланського пирога:

Тісто:

  • Візьміть форму для випічки (діаметром 22 см) і щедро змастіть її вершковим маслом.
  • Відкладіть четверту частину тіста.
  • Присипте поверхню, на якій будете розкачувати тісто, борошном і розкачайте решта 3/4 тіста в коло товщиною приблизно 6 мм і діаметром більше форми (на скільки більше, буде зрозуміло з наступного пункту).
  • Акуратно перекладіть розкатаний коло у форму, злегка притисніть до бортів і залиште приблизно 2,5 см звисаючим по краях.
  • Розкачайте відкладену четверту частину тіста в коло такої ж товщини, але діаметром, рівним діаметру форми. Простіше розкачати коло трохи більшого діаметру, а потім вирізати з нього «кришку» для пирога потрібного діаметру. Відкладіть її на тарілку.
  • Обидві частини тесту, в формі і на тарілці, оберніть харчовою плівкою і поставте в холодильник охолоджуватися.
  • Яєчня-брехуха:

  • 10 яєць збийте вінчиком разом із зеленню та спеціями.
  • Розтопіть 3 столових ложки несолоного вершкового масла на сковороді при слабкому нагріванні і влийте туди збиті яйця. Приготуйте яєчню-бовтанку, постійно помішуючи яйця. Не пережарьте, краще трохи не досмажити.
  • Яєчню перекладіть також на тарілку, оберніть харчовою плівкою.
  • Перці:

  • Покладіть цілі перці з хвостиками на вогонь або на конфорку (або в духовку під бройлер). Як тільки один бік почорнів, перевертайте. Як тільки весь верхній шар перців обвуглився, став чорним і покрився «бульбашками», перекладіть їх у миску.
  • Закрийте харчовою плівкою і залиште на 20 хвилин.
  • Потім руками зніміть верхній обгорілий шар (НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ МИЙТЕ ОБСМАЖЕНІ ПЕРЦІ), приберіть все зайве і наріжте перці на не дуже тонкі смужки. Посоліть і поперчіть, закрийте миску плівкою і відставте на час.
  • Шпинат:

  • Спочатку бланшируйте його протягом хвилини в киплячій підсоленій воді. Злийте воду через друшляк, сполосніть шпинат під холодною водою і гарненько вичавте його руками, щоб прибрати зайву вологу.
  • Нагрійте оливкове і вершкове масло на великій сковороді на середньому вогні. Потушкуйте шпинат близько 4 хвилин, зніміть зі сковороди.
  • Сир:

  • Тонко наріжте сир або натріть на крупній тертці.
  • Часник видавити через прес.
  • Змішайте сир, часник і мускатний горіх.
  • Збірка пирога:

  • Дістаньте форму з тестом з холодильника. На дно присипте трохи панірувальних сухарів.
  • Далі викладайте шарами:
    половина яєчні бовтанки
    половина шпинату
    половина дрібно нарізаної шинки
    половина сиру
    весь перець
  • Тепер продовжуйте викладати тільки в зворотному порядку;
    інша половина сиру
    інша половина шинки
    інша половина шпинату
    інша половина яєчні бовтанки.
  • Викладаючи кожен новий шар, переконайтеся, що він повністю покриває поверхню.
  • Закрийте останній шар тістом, яке «перевалилось» через краї форми.
  • Зробіть яєчну мастило, змішавши яйце, воду і сіль, і змажте їй краї тіста.
  • Закрийте «кришкою», змастіть «кришку» також мастилом і в центрі виріжте невеликий отвір для виходу пари.
  • Поставте пиріг в такому вигляді в холодильник на 30 хвилин — 1 годину.
  • За 30 хвилин до випікання встановіть решітку на середину духовки і нагрійте її до 175 градусів.
  • Дістаньте пиріг з холодильника, знову змастіть яйцем і випікайте більше години — до золотистої скоринки.
  • Дістаньте пиріг з духовки і дайте йому охолонути до кімнатної температури.
  • Пройдіться ножем по краях форми і вийміть з форми. Перш ніж нарізати, переконайтеся, що пиріг повністю охолов.
  • Приємного апетиту!

    Завантаження…