16 березня 2016, 7:55

Перші страви

Пісні супи

Ці рецепти завжди вам знадобляться, так як багато хто з вас готують пісні супи не тільки під час посту, але і в інший час. Рецепти супів містять різні інгредієнти, ви можете деякі з них замінити або додати інші.

1. Суп з сушеними білими грибами

Інгредієнти:

  • вермішель — 100 г,
  • білі гриби сушені — 60 г,
  • картопля — 4 штуки,
  • вода — 1 склянка,
  • морква — 1 штука,
  • цибуля — 1 штука,
  • спеції, сіль — за смаком.

Приготування:

  • Залити сушені білі гриби гарячою водою і залишити на 15 хв. Потім злити воду і перекласти гриби в каструлю з киплячою водою.
  • Моркву і цибулю очистити, дрібно нашаткувати або натерти на тертці, обсмажити в сковороді з оливковою олією до легкого зарум’янювання і м’якості, потім перекласти в каструлю до грибів.
  • Очистити і нарізати брусочками картоплю, додати в каструлю і варити суп 15 — 20 хвилин до його готовності.
  • Всипати в суп, вермішель, приправити за смаком, вимкнути плиту і дати супу настоятися перед подачею 10 — 15 хвилин.
  • 2. Суп із сочевиці по-грецьки

    Інгредієнти:

    • сочевиця червона — 200 г,
    • оливкова олія — 1/4 склянки,
    • часник — 1 столова ложка,
    • цибуля — 1 штука,
    • морква (велика) — 1 штука,
    • вода — 1 л,
    • орегано (сушений) — щіпка,
    • розмарин (сушений мелений) — щіпка (за бажанням),
    • лавровий лист — 2 штуки,
    • томатна паста — 1 їдальня ложка,
    • сіль — щіпка, перець — за смаком.

    Приготування:

  • Цибулю і моркву дрібно нарізати, часник подрібнити.
  • Сочевицю промити, покласти у велику каструлю і залити водою на 3 см вище сочевиці.
  • Поставити каструлю на середній вогонь і довести до кипіння, варити ще 10 хвилин, а потім сочевицю відкинути на сито.
  • Обсушити каструлю, влити оливкове масло і поставити на середній вогонь. Додати часник, цибулю і моркву, тушкувати, помішуючи, до тих пір, поки цибуля не стане м’яким і напівпрозорим, приблизно 5 хвилин.
  • Додати сочевицю, 1 л води, орегано, розмарин і лавровий лист і довести до кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і варити 10 хвилин.
  • Після додати томатну пасту і приправити за смаком сіллю і перцем. Накрити кришкою і варити до готовності сочевиці 30 — 40 хвилин, періодично помішуючи. Якщо суп стане дуже густим, додати ще води.
  • 3. Суп-пюре з кабачків

    Інгредієнти:

    • кабачки середнього розміру — 2 штуки,
    • картопля — 3 — 4 штуки,
    • цибуля — 1 штука,
    • часник — 2 зубчики,
    • вода або бульйон з овочів -1 л,
    • петрушка (свіжа) сіль, перець — за смаком,
    • рослинне масло — для обсмажування інгредієнтів

    Приготування:

  • Бульйон з овочів: в каструльку для бульйону покласти одну цибулину, одну моркву, кілька стебел зеленої петрушки, або свіжого кропу, 2 лаврових листа, кілька горошку запашного перцю, сіль і залити всі інгредієнти питною водою. Каструлю поставити на вогонь для приготування бульйону.
  • Кабачки промити і нарізати у вигляді кілець, або півкілець. Кілька шматочків відкласти.
  • Лук очистити і нарізати півкільцями.
  • Зубчики часнику очистити і подрібнити.
  • Картоплю очистити від шкірки, промити, нарізати у вигляді кубиків середнього розміру і повторно промити.
  • Потім взяти чисту каструлю і нагріти в ній рослинне масло. У розігріте масло відправити часник і цибулю і гріти овочі в олії до розм’якшення.
  • У напівготові овочі відправити кабачки і смажити при періодичному помішуванні протягом 5 хвилин. Після закінчення часу відправити до всіх інгредієнтів у каструлі картоплю і потримати на вогні ще пару хвилин.
  • Далі в цю каструлю додати заздалегідь зварений бульйон з овочів і все ретельно перемішати. Після перемішування інгредієнтів каструлю закрити кришкою і томити овочі 15 хвилин до того часу, поки вони не стануть м’якими.
  • Після приготування овочів, їх необхідно подрібнити блендером прямо в каструлі, до однорідної консистенції.
  • Потім взятися за приготування відкладених кружечків з кабачків, їх необхідно посолити, натерти часником і обсмажити на соняшниковій олії до рум’яної скоринки.
  • При подачі до столу в кожну порційну тарілку налити суп-пюре і покласти в нього кілька обсмажених гуртків кабачка. В якості прикраси виступає свіжа зелень.
  • 4. Борщ з часниковим соусом

    Інгредієнти:

    • буряк — 600 г,
    • рослинна олія — 4 — 5 столових ложок,
    • картопля — 5 — 6 штук, (середніх розмірів),
    • цибуля — 1 штука,
    • перець солодкий (зелений) — 1 штука,
    • часник — 1 головка,
    • томатна паста (домашня) — 2 столових ложки,
    • лимонний сік — 50 г,
    • біла квасоля — 200 г,
    • сіль — за смаком,
    • перець горошком і мелений — за смаком,
    • селера, кріп, петрушка — за смаком,
    • лавровий лист — 2 штуки,
    • сметана — за смаком,
    • для сервірування часниковий соус.

    Приготування:

  • Зварити в окремій каструлі попередньо замочену на ніч квасолю, зберігши воду, в якій вона варилася.
  • Буряк добре помити і, загорнувши у фольгу, не очищаючи, запекти в духовці до готовності. Почистити і потім натерти на крупній тертці.
  • У сотейнику нагріти масло і згасити в ньому цибулю і 2 — 3 зубки часнику, зелений перець. Через 3 — 4 хвилини додати томатну пасту і тушкувати ще 5 хвилин, після чого додати натерту буряк, лимонний сік і тушкувати хвилин 10 — 15, це буде заправка для і борщів зелених.
  • У киплячу воду додати нарізану картоплю, хвилин через 10 квасолю разом з бульйоном, в якому вона варилася, цілих 5 зубків часнику і варити ще хвилин 10, часник видалити.
  • Потім ввести в бульйон заправку, він повинен не вирувати, а варитися на повільному вогні, додати всі спеції, за 2 хвилини до кінця варіння додати зелень, а, знявши борщ з вогню, лавровий лист, дати настоятися. (Не накривайте гарячий борщ кришкою, він втратить свій колір).
  • Часниковий соус: часник почистити і дрібно нарізати, можна натерти на тертці, додати трохи рослинного масла, лимонний сік, сіль, перець із млина, дрібно нарубану зелень. Дати настоятися.

    5. Морквяний суп

    Інгредієнти для однієї порції:

    • бульйон овочевий — 1 л,
    • морква — 80 г,
    • локшина/рис — 15 г,
    • екстракт коріння — 2 м,
    • жовток — 1 — 2 штуки,
    • сіль, перець — за смаком,
    • рослинне масло — для обсмажування.

    Приготування:

  • Нарізану соломкою моркву обсмажити до золотистого кольору, потім покласти її в киплячий овочевий бульйон або просто у воду і варити 15 — 20 хвилин, після посолити і поперчити.
  • Окремо відварити макарони або рис. Перед тим, як вимкнути суп, покласти в нього зварену локшину або рис, ввести сирі жовтки (вони сгустят його), попередньо розведені прохолодною рідкою частиною супу і довести до кипіння.
  • Перед подачею на стіл суп з моркви заправити екстрактом коренів і посипати зеленню.
  • У процесі варіння є можливість трохи змінити рецепт супу:

  • Сам суп перетворити в суп-пюре за допомогою блендера
  • Рис або локшину замінити на апетитні хлібні сухарики. У тарілку морквяного супу їх слід класти безпосередньо перед подачею або поставити на стіл у загальній посуді.
  • Легкі, прості і смачні пісні супи Вам обов’язково сподобаються.

    Приємного апетиту!