15 липня 2015, 9:26

Випічка

Повітряні еклери від Laduree

Дивно легкі тістечка з найтоншого заварного тіста з хрустким пісочним верхи. Нежирний Крем, не нудотний, без борошна. Повітряні еклери від Laduree зовсім не схожі на звичні всім нам еклери. Як я прочитала в одному місці: «вони так до біса гарні, що їх хочеться вдихнути».

Звичайно, щоб їх приготувати знадобитися і час, і деякі зусилля. Але коли ви зберетеся з родиною або друзями за вечірнім чаєм з цими тістечками, ви відчуєте себе на мить в кращому паризькому кафе.

Рецепт взято з книги «Солодкі рецепти від Laduree». (Laduree — це знаменитий паризький бренд-кондитерська).

Інгредієнти для приготування повітряних еклерів:

Для пісочного верху:

  • Масло вершкове — 100 г
  • Борошно — 125 г
  • Цукор — 125 г
  • Ванільний цукор — 1 чайна ложка

Для заварного тіста:

  • Борошно — 120 г
  • Молоко жирне — 100 мл
  • Вода — 100 мл
  • Цукор — 10 г
  • Сіль — 1 щіпка
  • Масло вершкове — 80 г
  • Яйце — 4 штуки

Для крему:

  • Ванільний цукор — 2 чайні ложки (або насіння 1 стручка ванілі)
  • Молоко жирне — 400 мл
  • Жовтки — 4 штуки
  • Цукор — (80 г в заварний крем +50 г у збиті вершки) — 130 г
  • Кукурудзяний крохмаль (картопляний) — 30 г
  • Масло вершкове — 25 г
  • Вершки для збивання (не менш 33 %) — 250 мл

Як приготувати повітряні еклери від Laduree:

  • Готуємо пісочне тісто для верху. Охолоджене вершкове масло ріжемо на дрібні шматочки, змішуємо з борошном, цукром і ванільним цукром. Пальцями або в кухонному комбайні перетираємо все в крихту і з’єднуємо тісто в грудку. Загортаємо його в харчову плівку і прибираємо на годину в холодильник.
  • Приготування заварного тіста дуже важливо дотримати всі пропорції. Рекомендую використовувати електронні ваги. Масло розтоплюємо в молоці і доводимо суміш до кипіння. В цей же час включаємо духовку для розігріву до 180 градусів.
  • Молоко змішати з водою і дати закипіти. У закипілу суміш додаємо борошно, вимикаємо вогонь і швидко все перемішуємо лопаткою щоб утворився однорідний грудку тіста.
  • Потім в тісто додаємо по одному яйця і перемішуємо, поки тісто не стане однорідним і глянсовим.
  • Дістаємо з холодильника пісочне тісто, трохи розминаємо його і розкачуємо між двома смужками харчової плівки або пергаментного паперу дуже тонко — приблизно 1-2 мм завтовшки.
  • На пергаментний папір (на всякий випадок я змастила її маслом і трохи припылила борошном) кондитерським мішком відсаджуємо смужки з заварного тіста довжиною близько 10 см, не забуваючи залишати відстань, тому що вони будуть значно збільшуватися. З пісочного тіста вирізаємо прямокутники величиною приблизно 12х4 см і накриваємо ними смужки з заварного тіста.
  • Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30-40 хвилин. Еклери повинні добре піднятися і підрум’янитися. В рецепті Laduree було зазначено, що перші 10 хвилин треба пекти в закритій духовці, а потім ще 20 хвилин з трохи прочиненими дверцятами: щілинка повинна складати всього декілька мм. Але я цього не робила.
  • Готуємо крем. Жовтки змішуємо з 80 гр цукру, ванільним цукром, додаємо крохмаль і збиваємо до тієї пори, коли суміш побіліє і трохи збільшиться в об’ємі. Молоко доводимо до кипіння і тонкою цівкою вливаємо в яєчну суміш, постійно збиваючи.
  • Рідина виливаємо знову в каструлю, нагріваючи до загустіння, постійно перемішуючи.
  • Заварений крем накриваємо кришкою і даємо йому повністю охолонути. Тим часом добре охолоджені вершки збиваємо з 50-ю гр цукру до стійких піків (кількість цукру можна збільшити за смаком).
  • Остиглий заварний крем з’єднуємо зі збитими вершками
  • Заповнюємо Кремом еклери. Перед подачею на стіл присипати цукровою пудрою. Якщо ви не збираєтеся подавати тістечка до столу відразу ж, то їх варто зберігати в холодильнику. Взагалі, якщо ви хочете підготувати тістечка заздалегідь, то порожні еклери можна кілька днів зберігати в закритому контейнері. А начиняти кремом краще в день подачі, щоб тістечка не надто розмокають.
  • Запевняю вас, приготувавши ці тістечка, ви будете дуже задоволені собою.

    Приємного чаювання!

    Джерело

    Завантаження…