21 лютого 2017, 8:32

Другі страви

Різотто бьянко

Це базовий рецепт знаменитого італійського блюда від шеф-кухаря П’єтро Ронгони — біле різотто без будь-яких додаткових інгредієнтів.

Його можна подавати як самостійне блюдо на обід або вечерю, також цей рецепт підійде і для дітей. А можна використовувати як основу, додаючи різні інгредієнти.

На сайті це перший рецепт різотто, але далеко не останній.

Інгредієнти на 4 порції «Різотто б’янко»:

  • Рис (бажано, спеціального для різотто: сорт арборіо, карнаролі) — 300 г
  • Бульйон (у даному випадку овочевий, але в залежності від інгредієнтів, може бути і м’ясний і рибний) — 1 л
  • Олія оливкова (дуже хорошої якості: extra virgin) — 20 г
  • Масло вершкове — 50 г
  • Цибуля ріпчаста — 40 г
  • Вино біле сухе — 100 мл
  • Сир твердий (бажано, пармезан) — 40 г
  • Сіль і чорний перець — за смаком

Приготування «Різотто б’янко»:

  • Варимо овочевий бульйон з будь-яких овочів.
  • Чистимо і дрібно ріжемо цибулю.
  • У холодну сковороду (бажано чавунну, якщо вони ще у когось збереглися ? ) кладемо вершкове масло і наливаємо оливкова, потім додаємо цибулю. Пасеруємо цибулю на середньому вогні кілька хвилин до прозорості.
  • Далі додаємо рис для різотто і обсмажуємо разом з цибулею до тих пір, поки зерна рису не стануть прозорими по краях, ввібравши в себе масло. Якщо Ви готуєте різотто з добавками, то на цьому етапі вже можна додати додаткові інгредієнти.
  • Потім додаємо рис алкоголь — (це може бути біле або червоне вино або те, що необхідно за рецептом). Выпариваем алкоголь практично повністю.
  • Після майже повного випаровування алкоголю вливаємо невеликими порціями гарячий, але не киплячий бульйон. Постійно рис акуратно помішувати, додаючи бульйон. Краще в цей момент від плити не відходити. Постарайтеся вливати бульйон саме маленькими порціями, інакше ми зваримо не різотто, а кашу..
  • Готуємо різотто близько 16-18 хвилин до стану «аль денте», тобто рис повинен зберегти свою форму, бути злегка твердим, але не жорстким. Рис не повинен бути ні сухим, ні рідким, постарайтеся знайти золоту середину.
  • Коли рис набубнявіє і буде виділяти крохмаль (це буде видно на стінках сковороди), знімаємо сковороду з вогню і поставимо на 1-2 хвилини відпочити.
  • У вже готове різотто додаємо шматочки холодного вершкового масла і акуратно перемішуємо до кремового стану.
  • Перед подачею посипаємо тертим пармезаном і подаємо на теплих тарілках.
  • Приємного апетиту!

    Завантаження…