2 жовтня 2017, 6:12

Другі страви

Сербська мусака

Традиційне блюдо балканських країн має незліченну безліч варіантів приготування. Наш рецепт привезений з Сербії, так що в його автентичності сумніватися не доводиться, проте він не претендує на єдину правильність.

Цей рецепт мусака — дуже простий. Разом з тим, страва виходить неймовірно смачним, придатним і для простого вечері, і для святкового столу.

Інгредієнти для приготування сербської мусака:

  • Приблизно кілограм картоплі
  • 500-600 грамів м’яса або м’ясного фаршу
  • Пакет молока
  • 2-3 яйця
  • Бринза
  • Спеції за смаком
  • Рослинна олія

Приготування сербської мусака:

  • Якщо купили м’ясо, а не фарш, пропустимо його через м’ясорубку, бажано, 2 рази.
  • Почистимо картоплю і наріжемо її тонкими кружечками. Відмінно, якщо є для цього спеціальна шинкування. Але можна і ножем, хоча вийде довше.
  • У сковорідці обсмажуємо фарш. Сильно смажити не треба, як тільки фарш покоричневеет, знімаємо з вогню.
  • Посолити, поперчити фарш.
  • Беремо глибоку форму для запікання, змащуємо маслом дно і борти.
  • Викладаємо на дно шар картоплі, приблизно половину від загальної кількості. Кладемо щільно, внахлест, щоб дна практично не було видно.
  • Потім викладаємо весь фарш.
  • Розминаємо бринзу і більш-менш рівномірно розподіляємо її поверх фаршу.
  • Закриваємо всі ще одним шаром картоплі, розкладаючи її так само щільно.
  • Збиваємо яйця з невеликою кількістю молока, щоб вийшла однорідна маса, і заливаємо нею картопляно-м’ясні шари.
  • Заливаємо все рештою молоком так, щоб верхній шар картоплі був прикритий лише злегка.
  • Розігріваємо духовку до 200 градусів.
  • Ставимо нашу мусаку в духовку приблизно на годину.
  • Виймаємо з духовки, ріжемо на порційні шматки, наливаємо келих сербської або чорногірського червоного вина і насолоджуємося!
  • Приємного апетиту!