21 червня 2015, 7:17

Випічка

Шафрановий паска

На додаток до вже опублікованими рецептами великодніх пасок, ділимося з Вами таким незвичайним рецептом: з шафраном. За рахунок використання шафрану і жовтків шафрановий паска (точніше, його м’якушка) виходить жовтенький, як сонечко.

Кількість і склад наповнювачів — горіхів, цукатів і сухофруктів — можна варіювати за своїм смаком.

Інгредієнти на два паски середнього розміру або чотири маленьких:

  • приблизно 1 кг борошна (точна кількість дивіться по консистенції тесту)
  • 18 г сухих дріжджів або 40 г свіжих
  • 250 мл жирних вершків
  • 200 г коричневого або білого цукру
  • 50 г вершкового масла
  • 10 жовтків
  • 1 чайна ложка з гіркою имеритинского шафрану
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 1/2 чайної ложки меленого кардамону
  • 100 г білого рому (або по 50 г горілки і бренді)
  • по 100 г родзинок, цукатів і горіхів на вибір
  • глазур

Як приготувати шафрановий паска:

  • За кілька годин до початку готування заливаємо шафран 50 мл рому або горілки, накриваємо і залишаємо. Родзинки і цукати заливаємо бренді і теж залишаємо.
  • Робимо опару. Нагріваємо 100 мл води, додаємо третину вершків. Розводимо в суміші дріжджі.
  • Додаємо 1 столову ложку цукру і 150 г борошна, замішуємо однорідне тісто. Залишаємо в теплому місці приблизно на годину.
  • Тим часом половину цукру, що залишився розтираємо з розтопленим вершковим маслом.
  • Іншу половину розтираємо з жовтками.
  • У забродившую опару додаємо жовтки, масло, кардамон, вершки, сіль і шафран разом з алкоголем. Перемішуємо. Поступово додаємо просіяне борошно і замішуємо м’яке тісто. З приводу правильної консистенції хтось знає сказав, що правильне дріжджове тісто по м’якості повинно бути «як живіт сплячого кота». Орієнтуємося на це правило.
  • Накриваємо тісто рушником і ставимо в тепле місце підходити (при кімнатній температурі близько двох годин). Тісто має підійти як мінімум удвічі.
  • Обминаємо його, кладемо на присипаний борошном стіл, додаємо горіхи, цукати і родзинки, гарненько вимішуємо — хвилин 10.
  • Форми для паски змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном. Кладемо тісто в форми — вони повинні бути наповнені приблизно на третину. Даємо підійти хвилин 40 в теплі, потім ставимо в розігріту до 170 градусів духовку і печемо хвилин 40-50. Перші півгодини дверцята духовки не відкриваємо, щоб паски не опало.
  • Готові паски остуджуємо і покриваємо глазур’ю (за бажанням).
  • Гарних Вам пасок!

    Завантаження…