11 вересня 2018, 9:08

Другі страви

Террін з м’яса з баклажанами

Террін (фр. Terrine) — запечене страва з овочів, м’яса або риби, при подачі на стіл нарезаемое скибочками. Террины готують з м’ясного або печінкового фаршу, філе червоної і білої риби, додаючи в фарш сир та яйця (для в’язкості), овочі та прянощі.

По суті террины — це запечені паштети, що мають в якості начинки досить великі шматочки будь-яких продуктів. Террины прості в приготуванні, т. к. часткове занурення форми з запекаемым терином у воду (на 1/3 висоти) виключає підгорання.

Скибочки терріна подають в якості самостійної холодної закуски або до бульйонів замість пиріжків.
Існує незліченна безліч варіантів рецептів різноманітних м’ясних, печінкових і рибних терринов.

Домашній кулінар може легко складати різні рецепти терринов сам, виходячи з даного випадку і наявності продуктів. Головне — не забути помістити всередину терина шматочки будь-якої начинки (без начинки вийде менш красивий запечений паштет).

Террін з м’яса з баклажанами

Інгредієнти:

  • м’ясний фарш – 1 кг (яловичий, свинячий, пташиний – по смаку й наявності)
  • баклажани – 1 кг
  • ріпчаста цибуля – 1 велика голівка або 2 середніх
  • сир адигейський 300 г
  • бекон з/до (нарізка) – 400 г
  • яйце – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • каррі на кінчику ножа
  • зіра – 1 ч. л
  • сіль, перець за смаком
  • вершкове масло для смаження овочів

Як приготувати террін з м’яса з баклажанами:

  • Миті баклажани наріжемо шматочками середнього розміру.
  • Лук очистимо й наріжемо середніми кубиками.
  • Обсмажимо баклажани з цибулею на вершковому маслі до злегка золотистого кольору.
  • З’єднаємо фарш, трохи остиглі обсмажені овочі, сире яйце, тертий сир, спеції, посолити за смаком і перемішати.
  • Форму для запікання застелим скибочками бекону, так, щоб бекон звисав по краях.
  • На бекон покладемо шар з половини фаршу, розкладемо нарізану середніми кубиками моркву і зверху покладемо шар з решти половини фаршу.
  • Зверху закриємо террін звисають з боків кінцями скибочок бекону.
  • Форму з терином загорніть у фольгу так, щоб шов був зверху.
  • На глибоке деко наллємо гарячу воду і поставимо в воду форму з терином (форма повинна бути занурена у воду на 1/3 висоти).
  • Помістимо в духовку, заздалегідь розігріту до 180 градусів на 1 годину 20 хвилин.
  • Потім знімемо фольгу і ще на 10 хвилин помістимо террін в духовку, щоб він красиво підрум’янився.
  • Після запікання зіллємо з форми утворився бульйон, остудимо террін і помістимо його на 5 годин в холодильник, щоб затвердів. (Зазвичай террін їдять в холодному вигляді, хоча можна їсти і гарячим.)
  • Потім наріжемо скибочками і подамо на стіл.
  • За таким же принципом можна приготувати і інші террины.

    Террін з овочів з базиліком, тертого сиру та яєць, начинений шматочками лосося:

    Террін, запечений із суміші фаршу лосося, попередньо обсмаженої цибулі, тертого сиру та яєць, з начинкою із злегка розім’ятої зеленого горошку, підсмаженого з вершковим маслом:

    Приємного апетиту!