20 жовтня 2016, 2:47

Сніданок

ТОП-7 рецептів пісних сніданків

Для людей, що дотримують пост, сніданок може стати справжньою проблемою. Адже він повинен бути збалансованим, ситним, смачним і при цьому пісним, тобто не повинен містити м’яса, риби, сиру, яєць і молочних продуктів. Пропонуємо Вам 7 рецептів пісних сніданків на кожен день.

1. Сендвіч «Здоров’я»

Інгредієнти для приготування сендвіча «Здоров’я»:

  • 4 шматка житнього хліба з насінням і горіхами
  • 1 велика дуже стигле авокадо
  • 6 скибочок в’ялених помідорів
  • невеликий шматок дайкона
  • сік половини лайма
  • сіль, мелений чорний перець

Для намазування:

  • 1 невеликий пучок зелені (петрушка, кінза, кріп)
  • 4 столових ложки оливкової олії або масла від в’ялених помідорів
  • 1 чайна ложка зеленого соусу ткемалі
  • сіль, мелений чорний перець

Як приготувати сендвіч «Здоров’я»:

  • Для намазування дрібно порубаєте зелень, покладіть в чашу блендера, додайте ткемалі і оливкове масло, збийте в пасту, приправте сіллю і перцем.
  • Очистіть дайкон від шкірки ножем для чищення овочів. Наріжте його як можна більш тонкими кружками. Трохи посоліть і збризніть соком лайма.
  • Очистите авокадо також ножем для чищення овочів. Авокадо розріжте уздовж на четвертинки, видалити кісточку. Наріжте м’якоть тонкими скибочками. Посоліть, збризніть соком лайма.
  • Наріжте Тонкими смужками в’ялені помідори, попередньо трохи обсушивши їх паперовим рушником від надлишків олії.
  • Обсмажте шматки хліба в тостері або на сухій сковороді. Якщо хліб дуже свіжий, цього можна не робити.
  • Змастіть всі шматки з одного боку намазкой із зелені.
  • Зберіть сендвіч, виклавши на половину шматків спочатку авокадо, потім помідори і дайкон.
  • Накрийте залишилися шматками хліба і подавайте.
  • 2. Смузі-детокс

    Інгредієнти для приготування смузі-детокс:

    • пучок шпинату
    • невелика груша
    • один стебло селери
    • велике яблуко
    • 2 ч. л. оливкової олії
    • лід

    Як приготувати смузі-детокс:

  • Овочі і фрукти помити.
  • Яблуко, не очищаючи від шкірки і зерен, крупно нарізати.
  • Якщо у шпинату є грубі стебла, їх треба видалити.
  • Стебло селери очистити від зовнішньої грубої плівки овочечисткою і крупно нарізати.
  • Грушу очистити від насіння, видалити гілку, шкірку краще зняти.
  • З яблука вичавити сік, влити його в блендер, додати оливкову олію і шпинат подрібнити до однорідності.
  • Додати залишилися інгредієнти і знову збити до однорідності.
  • Частина шпинату можна замінити щавлем або взагалі замість нього взяти будь-салатні листя, мангольд, навіть кропиву.
  • Можна додати пару чайних ложок лимонного соку і одну меду, додати базилік, м’яту, петрушку або тархун, поміняти грушу на банан або персик.
  • 3. Грибний паштет на бутерброди

    Інгредієнти для приготування грибного паштету:

    • Печериці — 400 г
    • Цибуля ріпчаста — 1 штука
    • Гриби — 200 г (лісові, можна заморожені або сушені)
    • Сік лимонний – 1,5 чайних ложки
    • Морква — 1 штука
    • Сіль за смаком
    • Часник — 1 зубок
    • Перець чорний — за смаком
    • Масло рослинне – 1,5 столових ложки

    Як приготувати грибний паштет:

  • Якщо у вас сушені гриби, то необхідно попередньо їх замочити. Для цього покладіть гриби в теплу воду і залиште на 1-2 години.
  • Якщо гриби заморожені, то попередньо їх потрібно відварити в солоній воді 10-15 хвилин. Зі свіжими потрібно зробити те ж саме. Розмочені сушені гриби відварити так само, як і розморожені або свіжі.
  • Печериці почистити, вимити і просушити на паперових рушниках. Нарізати на 4 частини.
  • Розігріти необхідну кількість олії на сковороді, покласти нарізані шампіньйони і готувати 15-20 хвилин, поки вся волога не випарується.
  • Моркву почистити, вимити і цілу покласти в каструлю з холодною водою. Варити після закипання 15 хвилин. Дістати морква, остудити.
  • Коли вся волога з печериць випарується, можна додавати лісові гриби.
  • У грибне асорті додати півкільця цибулі. Смажити, постійно помішуючи, поки цибуля не стане м’яким.
  • У чашу блендера скласти гриби, варену моркву, порізану кружечками, часник і лимонний сік. Вміст чаші блендера посолити, приправити меленим чорним перцем.
  • Подрібнити все до однорідного стану, спробувавши на сіль і перець, довести паштет до смаку.
  • Паштет викласти у банки і зберігати в холодильнику.
  • 4. Пісні млинці

    Інгредієнти для приготування пісних млинців:

    • Борошно лляне — 1 столова ложка (лляне насіння мелене)
    • Вода — 2,5 столових ложки
    • Борошно пшеничне — 240 мл
    • Цукор — 1 столова ложка
    • Розпушувач тіста — 1 чайна ложка
    • Сода і сіль — по 1/4 чайної ложки
    • Молоко соєве — 255 мл (можна замінити мигдальним або вівсяним)
    • Яблучний оцет — 1 чайна ложка
    • Масло рослинне тісто — 1 столова ложка
    • Олія для змазування сковороди

    Як приготувати пісні млинці:

  • Лляну борошно залити прохолодною водою і дати постояти. Ця суміш замінить в рецепті яйце.
  • Потім змішайте віночком борошно та інші сухі інгредієнти.
  • Окремо змішати соєве молоко і яблучний оцет — так вийде пісний аналог кисломолочного продукту.
  • Потім додати масло і «яйце» з льняної муки, обережно замісити тісто.
  • У сухих інгредієнтів зробити поглиблення в центрі і влити в нього рідкі компоненти. Повільно перемішати до з’єднання компонентів.
  • Розігріти сковороду на сильному вогні. Змастити сковороду рослинною олією. Смажити млинці на одній стороні по 1-2 хвилини, поки не поверхні не з’явиться багато великих бульбашок, а краї млинця не почнуть купувати золотистий відтінок. Перевернути і обсмажувати ще хвилину.
  • Подавати пісні млинці можна зі свіжими ягодами і фруктами, з варенням або іншими солодкими добавками. Дуже смачно виходить з горіхами і медом.
  • До речі, якщо трохи зменшити цукор і покласти одну чайну ложку замість їдальні, млинці будуть не смачними і їх можна буде подавати з овочами або рибою.
  • 5. Морквяні котлетки з яблуками

    Інгредієнти для приготування морквяних котлет:

    • морква велика – 2 штуки;
    • манна крупа – 5-6 столових ложок;
    • вода – півсклянки;
    • цукор – за смаком;
    • яблука – 2 штуки;
    • кориця – 0,5 чайної ложки;
    • сіль – щіпка;
    • борошно для панірування;
    • рослинна олія для смаження.

    Як приготувати морквяні котлети:

  • Очищену моркву натираємо на тертці з дрібними отворами.
  • Перекладаємо моркву в сотейник або казанок, додаємо цукор. Вливаємо трохи води (рідина повинна закрити морква приблизно наполовину).
  • Тушкуємо моркву до м’якості. Щоб морквяна маса стала густішою і тримала форму, додамо манну крупу. Розмішуєм, продовжуємо тушкувати моркву з манкою до загустіння.
  • Тушковану моркву потрібно остудити до кімнатної температури і додати збите яйце. Все перемішати до однорідності і відставити у бік.
  • Для яблучної начинки з яблук зрізаємо шкірку, видаляємо насіння. Нарізаємо яблука тонкими часточками і потім дольки ріжемо невеликими шматочками. Посипаємо цукром і меленою корицею.
  • Мокрими руками формуємо з моркви кульки розміром із середнє яблуко. В центрі кожної кульки робимо поглиблення, заповнюємо його начинкою.
  • Загортаємо краю або кладемо зверху трохи морквяного «тесту». Обвалюємо котлетки в борошні або панірувальних сухарях. Зрази вийдуть ніжними, тому працювати треба швидко, але акуратно.
  • У сковороді розігріємо рослинне масло. Викладаємо зрази на невеликій відстані, на середньому вогні обсмажуємо до рум’яної скоринки.
  • Перевертати зрази потрібно, коли знизу вони «схопляться». Робимо невеликий вогонь, накриваємо зрази і підрум’янюємо другу сторону.
  • Готові зрази стануть щільніше і легко зніметься зі сковороди.
  • Подавати зрази можна гарячими або теплими. До них підійде будь-який фруктовий соус, джем або варення.
  • 6. Ніжна пшоняна каша з персиками

    Інгредієнти для приготування ніжною пшоняної каші:

    • 0,5 склянки пшона
    • 1,5 склянки води ( + на промивку)
    • 1 щіпка солі
    • 1 щіпка цукру
    • 2 персика (можна заморожених або консервованих у власному соку)
    • 1 гілочка чебрецю

    Як приготувати ніжну пшоняну кашу:

  • Пшоно промити. Залити водою, щоб вона покривала пшоно. Поставити каструльку на вогонь і довести крупу до кипіння.
  • Злити воду і промити пшоно під проточною водою. Знову залити крупу 1,5 склянками води. Посолити, приправити цукром і варити протягом 20 хвилин на слабкому вогні.
  • Коли пшоняна каша буде готова, перебити її блендером.
  • Викласти в сервірувальні тарілки або вазочки скибочки персиків. Поверх викласти ніжну пшоняну кашу і приправити чебрецем.
  • 7. Фруктовий смузі

    Інгредієнти для приготування фруктового смузі:

    • жменю льоду
    • 4 великих солодких апельсина
    • 1 червоний грейпфрут
    • 3 банана

    Як приготувати фруктовий смузі:

  • Вичавити з апельсинів і сік грейпфрута. Банани очистити і порубати.
  • Скласти всі інгредієнти в блендер, збити до однорідного стану.
  • Подавати, прикрасивши цедрою і скибочками апельсина і грейпфрута.
  • Приємного апетиту!

    Завантаження…