9 листопада 2016, 2:50

Випічка

Торт «Полуниця в шампанському»

Цей торт смачний, красивий і відмінно підійде для будь-якого святкового столу.

Можна обійтися без випічки бісквіта, тоді як основи торта слід взяти 250 г готового бісквіта або 250 г наломанного шматочками готового бісквітного печива або нарізані невеликими шматочками готові пряники, наприклад, м’ятні. Просочення основи в усіх випадках однакова.

Інгредієнти для приготування торта «Полуниця в шампанському»:

Для бісквіта:

  • 2 яйця
  • 80 г цукру
  • 60 г борошна
  • 30 г вершкового масла
  • ванільний екстракт
  • форма для випічки діаметром 20 см

Для просочення:

  • 50 мл води
  • 50 мл цукру
  • 50 мл шампанського
  • кілька крапель лимонного соку

Для білого мусу:

  • 250 мл шампанського (сухе, напівсухе)
  • сік 0,5 лимона
  • 200 г цукру
  • 2 яйця
  • 10 г желатину
  • 200 мл вершків жирністю 33%

Для желе:

  • 250 р полуниці (замість полуниці можна використовувати ананаси)
  • 400 мл шампанського
  • 200 г цукру
  • 15 г желатину
  • сік 0,5 лимона

Приготування торта «Полуниця в шампанському»:

Приготування бісквіта (краще його спекти заздалегідь, щоб вылежался одну добу):

  • Яйця збити з цукром в міцну білу піну, до повного розчинення цукру, додати ванільний екстракт, розтоплене і остигле масло, поступово всипати просіяне борошно.
  • Дуже обережно перемішати до однорідності.
  • Вилити в підготовлену форму, змащену вершковим маслом.
  • Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.
  • Перевірити готовність лучиною, вийняти і остудити на решітці.
  • Приготування сиропу для просочення бісквітної основи або наломанного печива:

    Зварити сироп з води і цукру (довести до кипіння і дати покипіти на маленькому вогні 2-3 хв.), дати трохи охолонути і влити шампанське.

    Приготування мусу:

  • Желатин замочити у воді кімнатної температури протягом 40 хвилин.
  • Білки відокремити від жовтків, жовтки злегка збити.
  • Жовтки злегка збити.
  • Шампанське, лимонний сік і половину цукру нагрівати на невеликому вогні (не кип’ятити!) до повного розчинення цукру.
  • Тонкою цівкою влити в жовтки. Все повернути на маленький вогонь, варити, постійно помішуючи, до загустіння.
  • Не дати закипіти, інакше суміш отсечется! Вийде суміш консистенції досить рідкого киселю.
  • Желатин віджати і додати в гарячу суміш. Все розмішати, дати охолонути, але не допускати застигання.
  • Коли суміш охолоне, збити вершки і акуратними рухами вмішати в мус.
  • В останню чергу збити білки до м’яких піків, додати цукор, що залишився, збити до твердих піків.
  • Вмішати дуже обережно, не допускаючи осідання мусу.
  • Збірка торта:

  • На тарілку поставити формувальне кільце (можна використовувати частину рознімної форми, в якій турбувався бісквіт).
  • Викласти на дно бісквіт або наломанное шматочками бісквітне печиво (або пряники) і, поливаючи сиропом, гарненько просочити, злегка натискаючи ложкою.
  • Сироп приливати порціями, щоб встигала вбиратися.
  • Якщо використовується бісквітне печиво (або пряники), після просочення ущільнити шар ложкою, щоб не залишилося великих повітряних проміжків.
  • Зверху вилити мус і розрівняти.
  • Помістити в холодильник на 1 годину для застигання мусу.
  • Приготування желе:

  • Поки торт застигає, готуємо желе.
  • Желатин замочити у воді кімнатної температури протягом 40 хвилин.
  • Шампанське з цукром і лимонним соком нагріти до 80 градусів. Не перегрівати і, тим більше, не доводити до кипіння!
  • Додати віджатий желатин, помішуючи, дати йому розчинитися.
  • Розчин остудити.
  • Полуницю розрізати на половинки і викласти на торт.
  • Зверху трохи полити охолодженим розчином желе (2-3 ст. ложки). і помістити в холодильник на 15 хв.
  • Желе схопиться, приклеїть полуницю, і при заливанні желе полуниця не спливе.
  • Через 15 хв. залити желе, помістити зібраний торт в холодильник мінімум на 4 години для повного застигання.
  • Приємного апетиту!