28 вересня 2018, 10:55

Десерти

Яблучний сир з яблук сорту «антонівка»

Друзі мої, знаю, що у багатьох в цьому році яблучний бум, тому хочу поділитися надзвичайно смачним яблучним рецептом. Яблучний сир — це традиційне литовське різдвяне частування. Його готують за кілька місяців до свята, щоб сир встиг дозріти.

Однак я ніколи не прив’язую цей сир до свята — просто готую… хомячим ?

Для приготування яблучного сиру краще всього підходить сорт «антонівка», так як в ньому міститься дуже багато пектину. Процес приготування сиру простий, але досить тривалий. Проте це варто того! За великим рахунком, у цього сиру тільки один недолік — миттєво закінчується ?

Інгредієнти:

  • яблука (краще антонівка) — 1,5 кг
  • кориця — 1 ч. ложка;
  • цукор — 300 г;
  • волоський горіх — 50 г (за бажанням).

Як приготувати яблучний сир:

Яблука ретельно вимити і висушити паперовим рушником. Видалити насіння і нарізати яблука тонкими часточками. Скласти часточки в каструлю, пересипати цукром і добре перемішати. Закрити каструлю кришкою і залишити на ніч. За цей час з яблук виділиться достатню кількість соку.

Вранці каструлю з яблуками поставити на маленький вогонь і варити 20 хвилин, періодично помішуючи, поки яблука стануть м’якими. Частина яблук (цілі зубчики, приблизно 3 ст. ложки) відкласти, інші пюрировать заглибним блендером і знову поставити масу на вогонь. Уварювати до тих пір, поки вона не зменшиться в 2 рази. Обов’язково помішувати, щоб пюре не пригоріло.

Тепер додати в пюре відстрочені цілі часточки, додати корицю і при бажанні подрібнені волоські горіхи. Повернути каструлю на вогонь (мінімальний) і проварити ще 10-15 хвилин. Остудити яблучну масу. Взяти марлю, складену в 2 шари, змочити холодною водою і віджати. Вистелити марлею відповідну круглу ємність і викласти яблучну масу.

Розрівняти, ретельно притискаючи, щоб в сирі було як можна менше пустот. Кінці марлі щільно загорнути і дістати майбутній сир з ємності, поклавши на обробну дошку. Зверху обов’язково поставити гніт. Для цього на сир покласти тарілку, а на неї поставити банку з водою (краще закриту кришкою). Залишити сир під гнітом на добу. Потім марлю прибрати і викласти сир для підсушування на пергамент і бажано покласти на решітку, щоб сир підсихав з усіх боків.

Перевертати сир потрібно хоча б один раз в день для рівномірного сушіння. Готовність сиру перевірити натисканням пальця — якщо маса досить пружна і слід від натискання не залишається, готово. Тепер сир загорнути в пергамент і прибрати в прохолодне місце. У мене до моменту нарізки сир зрів (висихав) два тижні. А от зберігати більше, ніж кілька днів, ніколи не виходило, так як сир дуже смачний і швидко з’їдається.

Спробуйте і насолоджуйтеся!!!

Джерело