18 вересня 2017, 3:57

Заготовки

Збережіть свій урожай і будьте здорові!

Літо у розпалі, у садах-городах з’являються або вже з’явилися перші плоди, ягоди, овочі. Пора робити заготовки на зиму. А ми даруємо Вам кілька відмінних рецептів.

Відбирайте для заготовок цілі дари Вашого саду, прибирайте пошкоджені та хворі. Поставтеся з увагою до чистоти фруктів і ягід. Погано їх промивши, Ви погубите консерви, особливо якщо їх не піддавати довгої теплової обробки. Збережіть свій урожай, приготувавши смачні, корисні заготовки на зимовий період.

Компоти з яблук і смородини на зиму

Теплова обробка компотів мінімальна, тому плоди в них найкраще зберігають цінні речовини, аромат і смак. Заготовки на зиму за нашими рецептами будуть смачними, зберігають усі вітаміни.

Приготування яблучного компоту

  • Беруть ароматні, стиглі плоди.
  • Очищені яблука нарізають скибочками, видаляють насіння з насіннєвими камерами.
  • Нарізані плоди опускають у кислу воду на час, щоб яблука не були темними. На 1 л потрібно 5 г лимонної кислоти.
  • Розкладають скибочки в добре вимиті банки.
  • Заливають ще гарячим сиропом. На 1 л води потрібно 250 г цукру. Для ароматності можна додати корицю, ваніль.
  • Стерилізують близько 20 хвилин і закочують. Банки більше 1 літра стерилізують довше (30-40 хвилин).

Приготування компоту з чорної смородини

Щоб не погіршити колір ягід і не пошкодити їх, консервувати чорну смородину слід обережно. Попередньо ягоди перебирають і сортують.

  • Смородину миють в каструлі і зливають воду. Промивають кілька разів.
  • Коли вода стече, розфасовують ягоду в банки, легко утрамбовуючи або струшуючи, щоб ущільнити.
  • Заливають сиропом температури 90 градусів.
  • Для сиропу береться на літр води — 600 г цукру.
  • Час стерилізації банок — 20 хвилин (для 1 літра).
  • Закупорюють кришками.

Яблучний компот з чорної смородини, не потребує стерилізації

Знадобляться добре достигли ягоди і плоди, тара на три літри.

  • Яблука, смородину миють.
  • Почищені яблука нарізають скибочками.
  • Розчинивши в 2,5 літрах води 300 г цукру, варять сироп.
  • Прокалив або прокип’ятити банку, кладуть підготовлені яблука, додають смородину. Яблука часточками повинні заповнювати половину банки. Кладуть склянку чорної смородини (близько 200 г).
  • Сироп доливають доверху.
  • Через пару хвилин закочують. Перевертають, обгорнувши, залишають на добу.

Від чистоти тари і кришок залежить якість заготовок. Узвар добре зберігається вдома, якщо стерилізація виконувалася ретельно. Заготовки зберігають у темряві.

Заготовки на зиму з малини

Протерта малина з цукром на зиму

Протерта малина залишається живий і ароматною.

  • Промиті, відсортовані ягоди з віддаленими плодоніжками подрібнюють дерев’яним товкачем (можна блендером). Чистий ягоду просто перебирають.
  • Якщо малина вражена жуком, розчиняють трохи солі, опускають туди ягоди на 15 хвилин. Спливли личинок легко видалити.
  • Додають цукор (сухий, просіяний): 2 кг піску на 1 кг малини.
  • Малину і цукор обережно змішують, масу кладуть у банки, щільно закривають. Банки і кришки обов’язково очищають стерилізацією.
  • Цукор розчиниться не відразу, але крупинки точно розійдуться пізніше.

Краще зберігати заготовки на зиму в умовах природного холоду в погребі. У міській квартирі використовують для зберігання холодильник.

На сайті Ви знайдете також і інші традиційні і рідкісні рецепти заготовок на зиму. Наприклад:

10 заготовок на зиму, про які варто дізнатися кожній господині

Краща заготівля з солодких перців

Малосольні огірки з дубовим листям

Варення-п’ятихвилинка з яблук

Інші рецепти дивіться в рубриці «Заготовки«

Приємного апетиту!

Завантаження…